Några barn leker i snöborgen mitt i Umeå.

Vädret påverkar när snöborgen är klar, men förhoppningen är att det är fritt fram för lek samma vecka som Rally Sweden kommer till Umeå, det vill säga andra veckan i februari.

Snöborgen snart redo för lek

Det omväxlande vädret innebär utmaningar, men om allt går som planerat börjar bygget av snöborgen på Rådhustorget i Umeå under nästa vecka.
– Vår ambition är att borgen ska vara färdig andra veckan i februari när Rally Sweden startar, säger Magnus Lingegård, landskapsarkitekt, Gator och parker, Umeå kommun.

Snöborgen och den tillhörande labyrinten har blivit ett populärt inslag i Umeås stadsbild vintertid. Nu växer den fram på nytt, men inte utan utmaningar.

– I år har vi haft snömängderna för att bygga en borg, men de bakslag vi har haft med regn och plötsligt töväder ställer till det. Vi har också haft svårt att starta arbetet eftersom alla stora snöslungor har varit upptagna på annat håll. Nu hoppas vi på ihållande minusgrader och då ska borgen vara klar till dess Rally Sweden startar, säger Magnus Lingegård.

Skiss som visar hur snöborgen ska se ut när den är färdig.

Så här ska snöborgen se ut när den är färdig.

Avstängd markvärme

Årets snöborg utformas med torn, bröstvärn och labyrint och tar upp den västra delen av Rådhustorget. Grunden byggs med hjälp av formar och snöslunga, medan labyrint och finlir sker manuellt. Markvärmen på torget är avstängd och om vädret tillåter ska borgen stå kvar till dess våren gör entré.

Tre rutschbanor för stjärtlapp

Snöborgen blir 13 meter bred, 13 meter djup och 3,5 meter hög. Den har tre rutschbanor som det går att åka stjärtlapp i. Labyrinten blir 8 meter djup och 16 meter bred.

– Parallellt med bygget av snöborgen planerar vi att tillsammans med fritidsförvaltningen sätta igång att bygga en pulkabacke med snowboarddel i Broparken. Det känns fint att vi är flera som hjälps åt och att vi kan dra nytta av kommunens olika kompetenser, säger Magnus Lingegård.

Sidan publicerades