Närbild på blommande blågröna bakterier vid en strandlinje

Om vattnet visar tecken på blommande blågröna alger, cyanobakterier, ska du inte bada eller låta ditt husdjur dricka av vattnet. Foto: Länsstyrelsen i Västerbottens län

Undvik att bada vid algblomning

Med soligt och stilla väder kommer också algblomningen. Algblomning kan vara giftigt om man får i sig vattnet, särskilt för djur och små barn, men med rätt kunskap kan du bada tryggt och säkert i sommar.

4 tips för att undvika algförgiftning i sommar:

  1. Lär dig tecknen för algblomning: grumligt vatten i nyanser av blågrönt eller brunt. Tänk bara på att grumligt vatten kan också vara ofarligt pollen eller drivande växtdelar.
  1. Ser du tecken på algblomning, undvik att bada eller låta husdjur dricka av vattnet och rapportera dina observationer.
  1. Följ de varningar och rekommendationer som kommunen ger vid badplatser där algblomning har observerats.
  1. Det går bra att bada när tecknen på algblomning försvinner, men om vädret har varit mycket lugnt och vattnet vid badplatsen inte byts ut så snabbt, vänta med att bada ett tag även om du inte längre ser några tecken på algblomning.

Mer information

På vår webb hittar du mer information om hur du skiljer algblomning från pollen och flytande växtdelar och vart du kan vända dig när du vill rapportera en observerad algblomning.

Om algblomning

Foto från en vik med algblomning

En vik med algblomning

Sidan publicerades