En annanas som surfar på vågor och solen lyser. Texten sommar står ovanför.

Badsommar

Ta med familj och vänner eller kom solo och häng hos oss på våra utebad i sommar! Det blir poolparty, tävlingar, rörelserundor, bus med våra maskotar, träningspass, simtips med simlärare och mycket mer. Utbudet kan variera mellan olika utebad. Läs mer om varje aktivitet i listan nedan.

Liksom sommaren är denna sida sprallig och levande – håll dig uppdaterad om eventuella förändringar här eller på instagram. Beroende på väder, mycket besökare eller andra oförutsedda händelser kan vissa aktiviteter ställas in. Följ oss på instagram; Umelagun på Nydalalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, Vallabadet i Hörneforslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Obbolabadet i Obbolalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi hoppas på en varm och solig sommar!

Välkommen till poolparty och starta din helg på bästa sätt! Med en känslan av sydligare breddgrader kan du bada och leka eller bara sitta och njuta under tonerna av härligt somrig musik.

Alla fredagar hela sommaren!

 • Umelagun: hela dagen
 • Obbolabadet: från klockan 13.00*
 • Vallabadet: från klockan 14.00*

*Ej midsommarafton 25 juni då Obbolabadet och Vallabadet är stängda.

Testa dina färdigheter som cirkusartist under detta drop-in event! Kom och utmana dig själv med jonglering, diabolo, flowersticks och andra cirkuskonster. Det kanske visar sig att du har oanade talanger för att gå på lina eller cykla enhjuling. Cirkusartisten Ture kommer finnas på plats och bistå med värdefulla råd och tekniktips. Oavsett förkunskaper är du varmt välkommen! Inträdet till baden kostar, men att testa på att vara cirkusartist är gratis.

 • Umelagun: helgen 17–18 juli, klockan 12.00–15.00
 • Vallabadet: lördag 31 juli, klockan 12.00–15.00
 • Obbolabadet: söndag 1 augusti, klockan 12.00–15.00

Under sommaren har du möjlighet att få tips och råd från en av våra duktiga simlärare på Umelagun och på Vallabadet. Alla är välkomna, oavsett ålder eller förkunskap i simning.

 • Vallabadet: Fredagar, klockan 11.30–12.00.
 • Umelagun: Dagar då det är regn eller på annat vis "dåligt" väder. Starttid klockan 15.00.
  Är du osäker på om denna aktivitet kommer bli av, ring oss på Umelagun samma dag och fråga.

Fiskeskola med tips för fiskelycka

Du kanske är en person som tycker om att fiska men vill lära dig mer? Eller är du kanske en person som aldrig testat? Oavsett vad du har för tidigare erfarenhet är du välkommen till dagens aktivitet där du har möjlighet att lära dig mer om hur du knyter fiskeknutar, hur det känns att kasta med ett tävlings­fiskespö, testa att göra tafsar med mera. Fiskeskolan är på land och den är gratis. Inget inträde till badet krävs. 

 • Obbolabadet: lördag 19 juni,klockan 11.00–16.00
 • Vallabadet: söndag 20 juni och lördag 21 augusti, klockan 11.00–16.00
 • Umelagun: lördagarna 3, 24 och 31 juli, klockan 11.00–16.00

Fiskdamm på Obbolabadet

Ingen riktig badsommar utan fiskdamm tänker vi! Kom och fiska och håll tummarna att det nappar. Pris 10 kronor.

Varje tisdag kl 13 hela sommaren.

Bollsport på Vallabadet

Vi ställer ut mål och kastar i bollar i vattnet ute i bassängen på Vallabadet. Kom och testa!

Torsdagar klockan 14–16 hela sommaren.

Stafett på Obbolabadet

Samla ihop några kompisar eller familjen och tävla med varandra i stafett i bassängen! Två och två tävlar på varsin flytmadrass. Snabbast vinner.

Torsdagar kl 14 hela sommaren.

Simma två längder och få en glass

Obbolabadet utmanar dig i att simma två längder i bassängen. Klarar du det? Då vinner du en glass!

Onsdagar kl 14 hela sommaren.

Gigantiska såpbubblor på Obbolabadet

Har du inte varit på Obbolabadet förut? Följ bara de stora flygande såpbubblorna som svävar över Obbola. I sommar kan du testa att göra gigantiska såpbubblor på Obbolabadet. Kom och prova!

Torsdagar kl 13 hela sommaren.

Bygg sandslott på Vallabadet

Låt fantasin flöda och skapa fritt i materialet sand. Låna spade och hink hos oss, sen är det bara att börja!

Alla söndagar i juli.

Sandslottävling på instagram

Med en hink i ena handen och spade i den andra går startskottet till vår alldeles egna sandslottävling online. Var du än är i sommar kan du vara med i sommarens sandslottävling på instagram! Det du behöver är sand och lite lekfullhet. Skapa och var kreativ, fota och dela ditt konstverk på instagram med #sandslottävling2021 och tagga din närmaste anläggning så är du med i tävlingen om fina priser.

Vinnare i tävlingen dras i slutet på sommaren. Lycka till!

Krockos rörelsebana på Obbolabadet

Häng med på rörelsebana med Obbolabadets maskot Krocko. Passar barn i alla åldrar. Resten av familjen får också hänga med! Du kan även se rörelserna under höjdpunkter på Storsjöhallens instagram.

Måndag kl 13 hela sommaren.

Aqua Family på Umelagun

Lekfullt ledarlett pass för hela familjen! Häng med på ett roligt vattenäventyr med fullt av dansglädje. Passet är cirka 30 minuter långt och passar för alla åldrar.

Måndag–fredag 12–16 juli, kl 13.00
Onsdag–fredag 11–13 augusti, kl 13.00

Familjegympa på Vallabadet

Familjevänlig träning med rolig musik och glimten i ögat. Ta med kompis, syskon, föräldrar och farmor - alla får vara med!

Måndag–torsdag under vecka 27–31. Tid kommer inom kort.

Vattenpolo på Umelagun

Lär dig mer om sporten vattenpolo och prova på att spela och göra övningar. Alla ungdomar från 7 års ålder är välkomna och man får delta hur många gånger man vill! Enda kravet är att man måste kunna simma på djupt vatten. Bassängen är cirka 1,6 meter djupt. Det finns duktiga och kunniga instruktörer på plats som kommer att leda aktiviteten. Inträdet till Umelagun kostar, men vattenpolon är gratis. Aktiviteten arrangeras av Umeå simsällskap i samarbete med Umeå kommun och Svenska simförbundet.

Vecka 27–29. Måndag–fredag, klockan 11.00–16.00.

Föranmälan måste göras, anmäl härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Triathlon vid Nydalasjön

Välkommen att tillsammans simma/springa i Nydalasjön, cykla vid First Camp och springa runt Umelagun. Du får lära sig om sporten triathlon och får prova på alla tre delarna av sporten. Alla ungdomar från 7 års ålder är välkomna och man får delta hur många gånger man vill! Enda kravet är att du måste kunna simma på djupt vatten. Man behöver inte simma i sjön, det räcker att man springer ut så långt man är bekväm. Ledare är triathleter från NIU i triathlon på Maja Beskowskolan i Umeå. Aktiviteten är gratis.

Vecka 29–30. Måndag, onsdag och fredag, klockan 17.00–18.00.

Föranmälan måste göras, anmäl härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ta en promenad, liten cykeltur eller joggingtur och utmana dig själv i våra digitala rörelserundor som finns på flera platser i hela kommunen. Rundorna finns anpassade för barnfamiljer och de ligger en runda i nära anslutning till Obbolabadet, Vallabadet och Umelagun. Inget inträde krävs för att delta och rundorna är gratis. Lycka till!

Se alla våra digitala rörelserundor

De fantastiska feriearbetarna Musikanterna kommer till Nydalabadet för att förgylla sommaren med musik. Musikanterna är precis vad det låter som, de spelar och sjunger. Musikanterna genomförs i ett samarbete mellan Medborgarskolan och Umeå kommuns ferieverksamhet.

Klockan 09.30 och 10.30 under dessa dagar:

 • Måndag-onsdag vecka 26–27
 • Onsdag-fredag vecka 29–30
 • Onsdag-fredag vecka 32–33

Under sommaren kan du låna spel som till exempel kubb eller boccia att spela med familjen eller vännerna. Passar perfekt när solen går i moln eller de skrynkliga fingrarna ska torka en stund innan nästa bad. Lämna id-kort eller liknande som pant.

 • Obbolabadet – här kan du låna boccia, kubb, stort plockepinn, racketar med boll, bollar.
 • Vallabadet – här kan du låna boccia, kubb, racketar med boll och yogamattor.
 • Umelagun – här kan du låna racketar med boll, yogamattor och strandleksaker. Utlåning sker från restaurangen RE:AL vid Nydalabadet. På området finns oftast fritidsbanken som lånar ut allt möjligt så som spel, bandymål, flytredskap, gummibåtar och flytvästar.

Med Händer på lovet-kortet badar alla barn i förskoleklass och upp till årskurs 9 gratis på våra tempererade utebaden. På Obbolabadet och på Vallabadet gäller kortet hela sommaren, på Umelagun gäller det i juni och augusti. Kortet delas ut till Umeå kommuns alla grundskoleelever.

 • Obbolabadet: 16 juni – 22 augusti.
 • Vallabadet: 16 juni – 22 augusti.
 • Umelagun: 12–30 juni och 1–22 augusti.

Bada säkert

Utebaden Umelagun, Vallabadet och Obbolabadet är öppet på ett tryggt och säkert sätt och vi anpassar oss efter rådande restriktioner och rekommendationer från regeringen och Folkhälso­myndigheten.

Läs mer om vad vi tillsammans kan göra för att säkerställa ett säkert badbesököppnas i nytt fönster

Följ oss på sociala medier

Sidan publicerades