©Mikael Åberg/Bildupphovsrätt 2022

Mikael Åberg i Umeå konsthall

Mikael Åberg är Umeåkonstnären som under de senaste åren nästan uteslutande har arbetat med offentliga gestaltningar. I Umeå har han bland annat skapat ”Monaco GP” på Capio hälsocentral, ”Stjärnpekare” vid Hjältarnas Hus och ”Hoppare” vid Stadskyrkan. Under våren har du möjlighet att bakanta dig närmare med Åbergs konstnärsskap genom utställningen Land of Hope and Glory som visas i Umeå konsthall, Väven, fram till och med den 15 maj 2022

Mikael Åberg är född 1964 i Obbola. Utexaminerad med en MFA från Umeå konsthögskola 1998. Har medverkat i både separat- och grupputställningar främst i Sverige. Åberg arbetar oftast i teknikerna skulptur, installation, måleri, foto och teckning. Han tilldelades Umeå kommuns konststipendium 2020.

Om utställningen Land of Hope and Glory


Min bakgrund och fostran inom sportens värld har präglat mig. Jag har inte alltid varit medveten om det, men det har färgat av sig i mitt konstnärliga arbete. Det blir många referenser till idrotten som metafor för tävling och konkurrens. Något som förekommer i stort sett överallt även utanför idrotten. Jag har också funderat mycket på normer inom sportens värld. Hur man förväntas att vara och bete sig som kille. Leken, drömmarna och glädjen är betydelsefulla och jag hoppas att det avspeglar sig i mina verk.


-Mikael Åberg

Sidan publicerades