Bild

"Badare" ©Mikael Åberg/Bildupphovsrätt2020

Mikael Åberg får konststipendium

Kulturnämnden har beslutat att tilldela 2020 års konststipendium till Umeåkonstnären Mikael Åberg.

Motivering

Mikael Åberg är utbildad vid konsthögskolan i Umeå åren 1993 - 98, inledningsvis vid avdelningen för skulptur, en hemvist som tidigt visade sig alltför snäv för hans tvärdisciplinära konstnärskap. Hans konstnärliga praktik innehåller, förutom just skulptur, även inslag av video, foto, teckning, måleri och installationer.

Mikael Åbergs avtryck i det offentliga rummet har hunnit bli många såväl lokalt som nationellt. Hans konstnärskap kännetecknas av ständig progression. Mikael Åberg har medverkat i en rad högprofilerade konstprojekt som Umedalens skulpturpark och OpenArt i Örebro för att nämna några. Gemensamt för många av hans arbeten är att de uppehåller sig kring idrott och lek, inte sällan med en blinkning mot det humoristiska.

I Umeå berikar hans publika arbeten i utemiljö ett stråk som sträcker sig från ”Rastplats” vid Umedalens skulpturpark, via ”Ufo-bänkar” på Rödäng, förbi badhuset Navet med sin ”Badare”, vidare till Stadskyrkan med sin ”Hoppare” upp till Hjältarnas hus vid Universitetssjukhuset med sina ”Stjärnpekare”. Allt väl värt en egen konstvandring, tillgängligt för alla och envar att ta del av, en soloshow helt i sin egen rätt – Open Art i särklass!

Om stipendiet

Umeå kommuns konststipendium på 50 000 kronor delas ut till en framstående konstnär med lokal förankring. Juryn består av kulturnämndens ordförande, vice ordförande, kulturdirektör och konstintendent. Stipendiet är inte sökbart.

Läs mer om Mikael Åberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades