Dansarna Matthew Rawcliffe och Johanna Forsehag, Norrdans. Foto: Lia Jacobi.

Dansarna Matthew Rawcliffe och Johanna Forsehag, Norrdans. Foto: Lia Jacobi.

Upptäck "Motion Portals"

Tid/rum/plats/rörelse. Tänk att dans manifesteras som skulpturer i tid och rum. Att rörelsen stannade kvar och åskådaren kunde ta del av den även efter att den lämnat platsen.

På flera platser i Östersund, Umeå, Örnsköldsvik och Sundsvall, vid utvalda offentliga konstverk och artefakter, har QR-koder blivit utplacerade. Dessa formar portaler till korta dansfilmer (filmer med dans och rörelse från just de platserna). Filmerna ingår i dansprojektet ”Motion Portals” som alla kan ta del av via sin mobiltelefon från och med 7 maj 2021.

Läs mer om projektet på Norrdans webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om "Motion Portals"

En tidigare verklighet appliceras på din perception, rörelsen adderas. Åskådaren får chansen att utforska sin omedelbara omgivning genom att betrakta en eller flera kroppar genom ett digitalt medium. Ett ögonblick som ägt rum på samma plats i en annan (års)tid.

Konceptskaparen och tillika koreografen Malika Ali vill med sin skapelse Motion Portals ge offentlig konst nytt liv och andra perspektiv. Upplevelsen anpassas utifrån varje offentligt konstverk. Tillsammans med dansarna Matthew Rawcliffe och Johanna Forsehag har hon skapat koreografier som vibrerande då/nu-varande efterlämningar i din telefon.

– Det kan vara en skulptur som någon sett varje dag på vägen till jobbet och knappt lagt märke till. Perspektivet ändras, det läggs till ett lager och blir till en ny upplevelse, säger Malika.

Malika Ali är danskonstnär från Tyskland och har dansat med Norrdans sedan hösten 2020.

Nedan hittar du kartor till de platsspecifika dansverken.

Umeå

I Umeå hittar du fem platser med Motion Portals QR-koder, alla inom gångavstånd:

Sundsvall

Örnsköldsvik

Östersund

Sidan publicerades