Detalj av verket "Closure". ©Monica L Edmondson/Bildupphovsrätt 2023

Vernissage i Umeå konsthall:
Monica L Edmondson

Varmt välkommen/buerestbåhtieme till vernissage i Umeå konsthall! Monica L Edmondsons utställning ”Malign” öppnar lördag 18 februari, klockan 13–15. Vi är väldigt glada över att artisten och låtskrivaren Sara Ajnnak inviger utställningen med sin jojk. Monica L Edmondson och Sara Ajnnak banar båda nya vägar inom sina olika konstnärliga fält, där historia och samtid vävs samman till nya uttryck.

Vernissageprogram

13.00 Umeå konsthall öppnar. Mingel med tilltugg hämtad ur den samiska mattraditionen
cirka 13.20 Konstintendent Moa Krestesen och Monica L Edmondson öppnar utställningen ”Malign”
cirka 13.30 Sara Ajnnak, jojk

Umeå konsthall håller öppet till klockan 16:00 under vernissagedagen.

”I utställningen ”Malign” gestaltar jag det föränderliga i en tid präglad av maktlöshet och tappad kontroll samtidigt som jag synliggör vardagens nyanser av smärta, glädje och hopp. ”Malign” utforskar känslor kopplade till min dotters sjukdom och rop på hjälp, men det enda jag kan göra är att följa tidens rytm och förlita mig på andras kunskap och vilja att hjälpa henne att överleva. En timme i taget, en dag, ett liv. Den samiska traditionen och kulturen är ett bärande spår i mitt arbete. Genom att placera mig själv in i ett mänskligt led som sträcker sig både bakåt och framåt i tid, kan jag hämta styrka i mina förmödrars skapande och låta deras avtryck bli en del av mitt.”
– Monica L Edmondson

”Det är en stor ära för mig att delta i Monica L Edmondsons vernissage. Genom att lyssna på de gamla arkivsamlingarna och härma ljuden återtog jag mitt utraderade kulturarv. Med jojken kan jag förmedla känslor som inte går att uttrycka med ord men som kan tala till våra andra sinnen. På ett vis vill jag med min röst och min medverkan kanalisera mina upplevelser genom Monicas utställning.”
– Sara Ajnnak

Monica L Edmondson. Fotograf Mikael Rutberg

Monica L Edmondson är född 1963 i Gällivare. Efter konsthögskoleexamen vid Canberra School of Art, Australian National University 1999, har hon arbetat som konstnär med inriktning glas. Med sin bas i Tärnaby har Monica L Edmondson visat sin konst runt om i världen. Hon är representerad i permanenta samlingar vid bland annat Nationalmuseum Stockholm och National Gallery of Australia. Edmondson har ställt ut på bland annat National Gallery of Canada Ottawa, Koganezaki Glass Museum Shizuoka Japan, Venezia Aperto Vetro Italien och SOFA New York USA.

Sara Ajnnaks tredje album "Gulldalit – Can you hear me?" (2018) nominerades till en svensk Grammis i februari 2019, och vann samma år pris för Album of the year i World Traditional-kategorin under The Independent Music Awards i New York. Ajnnak vann även Folk & Världsmusikgalans pris för bästa utgåva med "Gulldalit – Can you hear me?"

Sara Ajnnak. Fotograf Lena Lee

Utställningen visas under perioden 18 februari – 14 maj 2023.
Programmet är en del av Umeå kommuns arbete med de nationella minoriteterna.

Sidan publicerades