Visningar och pedagogiskt program

Umeå konsthall erbjuder visningar, samtal, föreläsningar och workshops utifrån utställningar och Umeå kommuns konstsamling. Här kan du kostnadsfritt anmäla dig, din förening eller liknande grupp till det bokningsbara programmet och även ta del av digitala visningar. Har du frågor så kontakta konstpedagog Åsa Adolfsson (se kontaktuppgifter längst ner på sidan). Varmt välkommen!

Konstens skolprogram på intranätet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktuella program

Lunchvisningar i Umeå konsthall (drop-in), 21 oktober – 20 januari

Workshop och visning med Camilla Akraka, 15 november

Johannes Samuelsson: Konstens väg till vårt offentliga rum, 16 november

Visning av Camilla Akrakas utställning, 9 november – 21 januari

Visning av utställning och eget skapande, 9 november – 21 januari

Upptäck konstarkivet i Väven, 23 november

Möte med ett konstverk, löpande

"Mistress Unknown" oljemålning av Camilla Akraka från 2011 i Umeå konsthall.

"Mistress Unknown" oljemålning av Camilla Akraka från 2011 i Umeå konsthall.

Lunchvisningar i Umeå konsthall, drop-in

Vår konstpedagog ger en kort introduktion till Camilla Akrakas utställning Skumrask.

Akraka är konstnären som har skapat Metoo-monumentet Listen! på Rådhustorget i Umeå. I utställningen Skumrask visar hon främst nya verk i form av skulpturer, målningar och objekt. Minnen, fiktiv rit och myt blandas med konstnärens förankring i naturen.

Kostnadsfritt och ingen anmälan krävs. Visningen sker på svenska. Välkommen!
Läs mer om utställningen som visas till och med den 23 januari 2022 här: Pågående utställningar - Umeå kommun (umea.se) Länk till annan webbplats.

Datum: Torsdagar den 21 och 28 oktober; 11, 18 och 25 november; 2, 9 och 16 december samt 13 och 20 januari 2022
Tid: Klockan 12.30–12.50, cirka
Plats: Umeå konsthall, plan 3 i Väven

Workshop och visning med Camilla Akraka

Välkommen till ett unikt tillfälle att träffa och skapa tillsammans med konstnären Camilla Akraka! Vi börjar med att titta på hennes utställning Skumrask och du har möjlighet att ställa frågor direkt till Akraka. Sedan provar vi att skapa själva under ledning av konstnären och vår konstpedagog. Du behöver inte ha några förkunskaper, intresse och nyfikenhet räcker långt!

Vi bjuder på vegetariskt fika. Workshopen är kostnadsfri och öppen för alla mellan 18–30 år. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller. Arrangeras i samarbete med Umeå konstklubb, läs mer om föreningen nedan.

Datum och tid: Måndag den 15 november klockan 17.30-20.00
Plats: Umeå konsthall, plan 3 i Väven
Anmälan för dig som inte är medlem i Umeå konstklubb: Klicka på den blå rutan här nedanför ”Anmälan workshop och visning Camilla Akraka”. Om det är fullbokat och du vill stå på kölista vid eventuella återbud, mejla namn och ålder till asa.adolfsson@umea.se.
Anmälan för dig som redan är medlem: Klicka på länken till formuläret: https://forms.gle/7btVGSHsBeVhWD9m6 Länk till annan webbplats.

Umeå Konstklubb är en förening för unga som gillar konst! Den startade 2020 för att upptäcka och tillgängliggöra konsten som finns i Umeå. Föreningen arrangerar olika konstaktiviteter för alla mellan 18–30 år. Vill du veta mer om föreningen eller gratis bli medlem, läs mer på https://umeakonstklubb.weebly.com/ Länk till annan webbplats. .

Johannes Samuelsson: Konstens väg till vårt offentliga rum

Möt konstnären och dokumentärfotografen Johannes Samuelsson som berättar om sitt arbete med boken Robertsforsgruppen och sin kommande bok Konstinköpsgruppen. I dessa två bokprojekt undersöker Samuelsson hur det gick till när det offentliga rummet på Norrlands universitetssjukhus fick sin konst. Vad var det för processer, politiska beslut, idéer och människor som låg bakom att konsten blev offentlig?

Johannes Samuelsson bor och verkar i Umeå. Han är utbildad vid Högskolan för fotografi i Göteborg. Förutom egna projekt och utställningar arbetar han även som adjunkt på Umeå Konsthögskola.

Vi bjuder på kaffe och te. Kostnadsfritt och begränsat antal platser. Välkommen!

Datum och tid: Tisdag den 16 november klockan 14.00-15.30
Plats: Konstarkivet intill Umeå konsthall, plan 3 i Väven
Anmälan: Klicka på den blå rutan nedan och fyll i formuläret.

Visning av Camilla Akrakas utställning

Vill du veta mer om utställningen Skumrask och konstnären bakom? Boka en längre visning med vår konstpedagog med möjlighet att ställa frågor och samtala om konsten. Språk svenska.

Datum: Går att boka tisdagar – fredagar under perioden 9 november 2021 – 21 januari 2022
Längd: Cirka 60 minuter
Plats: Umeå konsthall, plan 3 i Väven

Kostnadsfritt och begränsat antal platser. Anmäl din grupp senast två veckor innan önskat datum.

Visning av Camilla Akrakas utställning och eget skapande 

Vi besöker utställningen i Umeå konsthall tillsammans och hämtar inspiration från konsten, material och teknik. Efter visningen kan du själv skapa under ledning av vår konstpedagog. Alla välkomna, inga förkunskaper krävs!

Datum: Går att boka tisdagar – fredagar under perioden 9 november 2021 – 21 januari 2022
Längd: 90–120 minuter
Plats: Umeå konsthall, plan 3 i Väven

Kostnadsfritt och begränsat antal platser. Anmäl din grupp senast två veckor innan önskat datum.

Upptäck konstarkivet i Väven

Vill du veta mer om Umeå kommuns konstsamling och hur vi arbetar med den? Välkommen till konstarkivet där du kan se exempel på nyinköpt konst, träffa oss som jobbar med samlingen och andra konstintresserade!

Datum och tid: Tisdag 23 november klockan 18.00-19.00 samt 19.00-20.00
Plats: Konstarkivet intill Umeå konsthall, plan 3 i Väven

Kostnadsfritt och begränsat antal platser. Anmäl dig senast 19 november.

Den gemensamma konsten

Under 2021 kommer Umeå konsthall att lyfta den offentliga konsten i utställningar och program. Konsten som vi alltså möter i vår vardag; kanske på skolan, på jobbet eller ute på stan. I vår gemensamma konstsamling som Umeå kommun har ingår i dag över 11 000 verk.

"Möte med ett konstverk" filmade konstvisningar

En person väljer ett offentligt konstverk och berättar om det. I fokus står personens egna tankar och upplevelser av verket. I den här serien med korta filmade visningar kan du ta del av konsten som finns runt om oss. Väcker konstverket några tankar hos dig? Blir du nyfiken att själv se verket på plats?

Först ut är konstnären Fanny Carinasdotter som visar ett verk hon har valt på Umedalens skulpturpark: Utan titel av Carina Gunnars från 1994. En kort presentation av konstnären själv:

Fanny Carinasdotter är född 1978 i Avesta, bor och arbetar i Umeå. 2009 tog hon sin magisterexamen i Fri konst vid Umeå konsthögskola. Hon är engagerad i det konstnärsdrivna galleriet Verkligheten i Umeå. Sedan 2016 ingår hon även i Norrakollektivet som är ett samarbete med konstnärerna Anja Örn och Tomas Örn i Luleå.

I sitt eget konstnärskap utforskar Fanny Carinasdotter platser planerade för specifika syften, människans nyttjande och utnyttjande av naturen och de spår vi lämnar efter oss. Hon arbetar med en dokumentär känsla i fotografi som hon kombinerar med intervjuer och arkivmaterial.

"Material och form" filmad visning med Ann-Catrine Eriksson

Vi bad Ann-Catrine Eriksson att välja några konstverk för visning i vår tidigare utställning ”Tillvaron som klot – Berättelser från konstarkivet”. Ann-Catrine är konstvetare och ordförande i Arte som är SLU:s (Sveriges lantbruks­universitet) och Umeå universitets arbetsplatskonstförening. I filmen ”Material och form” som är 7 minuter lång berättar hon om tre skulpturer av konstnärerna Katrine Helmersson (född 1958), Mats Caldeborg (född 1950) och Einar Höste (1930–2013). Samtliga verk i utställningen ingår i Umeå kommuns konstsamling.

"Konsthistoriska trådar" filmad visning med Ann-Catrine Eriksson

I filmen ”Konsthistoriska trådar” som är 10 minuter lång berättar Ann-Catrine Eriksson om tre intressanta litografier i utställningen. De är gjorda av konstnärerna Sven ”X:et” Erixon (1899–1970), Staffan Hallström (1914–1976) och Lena Cronqvist (född 1938).

Sidan publicerades