Håll dig varm – Pekka tipsar

Det sägs att ved är det bränsle som värmer tre gånger, när du kapar och klyver den, när du bär in veden och när du eldar med den. Vår vän Pekka tipsar här om vad veden och vedhuggningen betyder för honom. Vare sig du är finsk, svensk eller norsk, bastubadare eller inte så är ved och hanteringen kring den ett intresse för många.

Ved är både vetenskap och passion – hur man staplar den för förvaring, en konstform för vissa och i dessa tider då vi uppmanas till fysisk aktivitet utomhus – högaktuellt!

Vi lottar ut två exemplar av boken Ved av Lars Mytting till er. Ni är med i utlottningen då ni mejlat era tankar om ved­huggning, gärna med en bild, hur ser till exempel er vedförvaring ut eller annat som ni kopplar till ved.

Om boken:

Den här boken är en komplett informationskälla om ved. Lars Mytting har samlat erfarenheter från fullfjädrade ved­eldare samt från en rad ledande forskare. Ved är späckad med fakta om inköp av ved, staplingsmetoder, torkning och eldning. Dessutom innehåller boken avsnitt om skogsskötsel, miljöaspekter, motorsåghistoria och olika sorters eldstäder. Kanske drömmer många moderna människor om att känna veddoft, låta musklerna gå loss på en kubbe och stänga av bruset från storstaden? Är det månne samma dröm som får så många att baka surdegsbröd och "laga mat från grunden"? – Ja det är väldigt besläktat.

De flesta av oss är väldigt specialiserade i dag. Vi jobbar med specialiserade jobb och umgås med människor som jobbar med samma saker. Jag tror att det är den rena kontakten med naturkrafterna som vi digitaliserade människor har extra stort utbyte av, säger Lars Mytting.

Mejla cecilia.gustafsson@umea.se ditt bidrag för att vara med i utlottningen.

Lycka till!

Boken Ved av Lars Mytting  Foto: Madelene Edlund
Sidan publicerades