Bläddra bland barnens vykort med budskap till makthavare i kommunen.

Barn säger åt makthavare med budskap på vykort

Utställningen ”Barn säger åt makthavare vad dom ska göra” visas i stadshusets reception 2 december–11 januari. Här ovan kan du också ta del av några av barnens budskap.

I ett projekt om barnkonventionen har mellanstadieelever i Umeå skapat vykort med budskap till Umeås makthavare. I november 2021 överlämnades vykorten till Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande. Nu är vykorten en del av en tillfällig utställning i stadshusets reception.

Hans Lindberg läser vykort från barn.

Hans Lindberg läser elevernas vykort som handlar om allt från "vi har jorden till låns", "barn måste få vara med och bestämma" och "billigare med tåg" till "bättre skolmat" och "tacos på fredagar". Nu finns vykorten att se i en utställning i stadshusets reception.

Barnens rättigheter i fokus

Uppemot hundra barn från fyra skolklasser i Umeå fick frågan: Vad vill du säga till våra makthavare? Och därefter satte barnens kreativitet i gång. Frågor, fakta och åsikter skrevs ner. Till sitt budskap har barnen även fått utforma sitt eget språkrör, en avatar. Pedagogerna i projektet har med inspiration och hjälp av barnens alla skisser sytt upp en avatar-dräkt.

Avataren finns också som en digital figur i ett datorspel där den visar och berättar om barnens åsikter och budskap. Datorspelet kommer vara en del av utställningen i stadshuset med förhoppning att få vara en permanent installation i receptionen framöver.

Del av ett treårigt projekt

Med anledning av att barnkonventionen blev lag i Sverige år 2020 sökte Kulturverket, som är en del av Kulturskolan, medel från Allmänna arvsfonden för ett treårigt konstnärligt projekt “Alla har rätt – Jag är viktig!”. Projektet har som mål att stärka kunskapen om barnkonventionen, öka barns kännedom om sina demokratiska rättigheter och ge dem ett större utrymme i det offentliga rummet. De verkar också aktivt för att barn från olika stadsdelar ska få träffas och tillsammans jobba kreativt med dessa frågor.

– För oss på Kulturskolan, en verksamhet som vänder sig till barn och unga, är det oerhört viktigt att lyfta barnens rättigheter. Både genom att jobba med barnperspektiv och barnens egna perspektiv och se till att deras röster hörs i frågor som rör dem, säger Jenny Forslund, enhetschef på Kulturskolan.

Mer information

Kulturskolan i Umeå består av tidigare Musikskolan, Kulturcentrum för barn och unga, Kulturverket och barnkulturprogram och består i dag av cirka 75 anställda inom elva olika ämnesområden. Varje vecka träffar lärare och pedagoger ungefär 2 000 barn och unga runt om i kommunen. Kulturskolan arbetar i kommunens för- och grundskolor för att nå alla barn och unga, oavsett bakgrund och förutsättningar.

Läs mer om Kulturskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades