Kockar förbereder förrätter på skänk.

Delta i Umeå Food Symposium

25–28 maj är spännande dagar för dig som är matintresserad. Några av världens ledande kokboksförfattare, fotografer och dryckesexperter besöker Umeå Food Symposium med tema hållbar mat- och dryckeskultur. Det är också smakfestival i sta'n, så välkommen att "smaka på Umeå" eller nörda ner dig i kokböcker från hela världen.

– Det känns fantastiskt att återigen få säga välkommen till Umeå Food Symposium och Gourmand & Hallbars Awards. Under sista veckan i maj kommer konferensen att sätta Umeå i det internationella rampljuset när det kommer till mat och dryck, säger Edouard Cointreau, ordförande och grundare av Gourmand Awards, som också är ordförande i tävlingens internationella jury.

– Ett av målen med konferensen är att utveckla hållbar matturism året runt. Hundratals proffs kommer att testa och smaka på maten på restauranger och hotell i Umeå och min förhoppning är att göra staden erkänd som det gastronomiska paradis den är, säger han.

Kokböckernas Oscarsgala

Gourmand Awards, som har arrangerats sedan 1995, kallas ofta Oscars för kock- och dryckesböcker. Konferensen är inspirerad av den olympiska andan och kommer att locka nationella och internationella gäster till Umeå under de fyra konferensdagarna. I år räknar arrangörerna, International Gourmand & Hallbars Awards och Umeå kommun, med dubbelt så många internationella gäster som i fjol från ett 70-tal länder. Förutom att utse vinnare i olika tävlingskategorier kommer programmet att erbjuda matupplevelser och ge besökarna ny kunskap inom gastronomi och hållbar matkultur.

Utställningen med de bästa mat- och dryckesböckerna i världen invigs onsdag 24 maj på Umeå stadsbibliotek. Föreläsningar, master classes och presentationer äger rum 25–28 maj i Umeå Folkets Hus. Söndag 28 maj är en dag tillägnad svenska matproffs.

Festdelen av konferensen kommer att innehålla Hallbars och Gourmand Awards i Oscarsstil, där bland annat världens bästa kokböcker utses.

Två nya trender inom kokböcker har utvecklats under de senaste fem åren: Indigenous Peoples Food Systems och Arctic Food. Därför kommer representanter för urbefolkningar i världen som irokeser från Kanada och mapucher från Chile att möta samer och andra renskötare från Arktis, alla med ett gemensamt intresse för matkultur.

– Det känns såklart jättekul att vi återigen får arrangera Umeå Food Symposium och stå värd för en så viktig konferens som Gourmand & Hallbars awards. Utöver utmärkta exempel från mat- och dryckesvärlden knyter konferensen till både miljö- och sociala frågor, vilket är helt i linje med målen och visionerna i Umeå kommun när det gäller hållbarhet, säger Anna Olofsson, marknadschef, Umeå kommun.

Njut av det lokala köket

Även lokal mat är i ropet. Därför kommer mathantverkare från olika delar av Sverige, inte minst från Västerbotten, samlas under konceptet Husmansbord och presentera sina delikatesser för de internationella gästerna.

Passa också på att njuta av det lokala köket. Restaurangerna har varierande internationella menyer, men de flesta av dem, oavsett inriktning, föredrar att använda råvaror från norra Sverige. Ren och älg, röding, sik och löjrom, hjortron, lingon och åkerbär, lokalproducerad ost, rökt fläsk, iscider och så vidare.

Du som vill stilla din hunger med lokala matupplevelser kan också ta en titt på programmet för Smak på Umeå, en minifestival på Rådhustorget. Det kommer arrangeras dryckesprovningar, samtal om mat och dryck, samt en festivalbar med mat och dryck.

Program

Ta del av program för Umeå Food Symposium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (visitumea.se)

Läs mer om program för Smak på Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (forfoodies.se)

Hur anmäler jag mig?

Det behövs ingen anmälan, det är bara att komma till Umeå folkets hus.
Aktiviteter under Umeå Food Symposium är gratis.

Sidan publicerades