Foto: Hannu Rainamo (CC BY 2.0)

Intensivt arbete inför Rally Sweden

24–27 februari 2022 arrangeras ett av Sveriges största årligen åter­kommande evenemang i Umeå. Umeå kommun och Visit Umeå arbetar för att skapa bra förutsättningar för arrangören. Med gemensamma krafter hjälps vi åt att skapa ett minnesvärt och återkommande evenemang.

Rally Sweden är en deltävling i rallyvärldsmästerskapet WRC. Den kommer att locka upp till 150 000 åskådare och 400 journalister från hela världen rapporterar från evenemanget. Tävlingens specialsträckor ska köras i Umeå och våra grannkommuner.

I samarbete med Sisu och Riksidrottsförbyundet anlitas idrottsföreningar för att arbeta med värdskapet i centrala Umeå, vid arenan på I20-området och vid rallyts övriga special­sträckor. Gymnasielever från Liljaskolan i Vännäs och Thorén Business School kommer också att hjälpa till.

Aktiviteter i centrala Umeå

Visit Umeå planerar för en folkfest i stadskärnan. Det ska bli mat, hantverk och underhållning. Invigningen av Rally Sweden kommer att äga rum på Skeppsbron torsdag kväll 24 februari, klockan 18.00–21.00 och prisutdelningen sker söndag 27 februari, klockan 14.00.

Högkvarter på Nolia

Nolia är rallyts servicecenter där tävlingsbilarna servas. Där ska också WRC:s TV-team producera livesändningarna och tävlingens domare finnas. Nolia kommer att ta emot cirka 10 000 besökare per dag i samband med arrangemanget. Just nu planerar man hur ytorna ska nyttjas. I början av februari blir det en del byggnationer i området. Då kan skolor och andra verksamheter i närheten komma att påverkas.

Arena på I20-området

På I20-området, i närheten av ”röda ladan” har man börjat iordningställa ett arenaområde. Det blir huvudarena för rallyt och målgång för några sträckor som planeras i I20-skogen. Det kommer att byggas hopp för bilarna och finnas aktiviteter, till exempel artist­uppträdanden, livesändning från specialsträckorna och matservering. Arenaområdet ska kunna ta emot upp till 30 000 besökare. I området pågår röjning, vägbyggen och det förbereds för el- och fibernät samt parkeringsplatser för bussar.

Logistik och boende

Det är mycket praktiskt som ska fungera och lösas. Den föreslagna bansträckningen måste godkännas av internationella bilsportförbundet FIA. Arrangören Rally Sweden arbetar med att kontakta markägare och andra intressenter. Under december blir det informationsmöten med näringsidkare och de kommuner där rallysträckorna ska köras.

Pusslet för parkeringar, bussar och andra transporter har börjat läggas och berörda aktörer arbetar för att hitta lösningar som ska vara klara till årsskiftet. Då kommer Visit Umeå och Rally Sweden att publicera parkeringskartor, information om buss­transporter och annan praktisk information.

Hotellrummen i Umeå kommer inte att räcka till alla rallyfans från olika delar av världen som vill besöka evenemanget. Därför samarbetar arrangören med förmedlingstjänsten Nordic Travel.

Anmäl om du kan hyra ut lägenhet, hus, rum eller sommarstuga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Visit Umeå och näringslivskontoret samordnar kommunens arbete inför Rally Sweden.

Fredrik Lönneborg
fredrik.lonneborg.2@umea.se

Anna Wikholm Kjellberg
anna.wikholm@visitumea.se

Karin Björk
karin.bjork@umea.se

Mer information

Rallyvärldsmästerskapet WRC innefattar både ett förarmästerskap och ett teammästerskap för bilmärken. Deltävlingarna arrangeras i flera världsdelar. Årets sista deltävling körs i slutet av november i Monza, Italien, och den första 2022 är Monte Carlo-rallyt. Sedan är det dags för Rally Sweden i Umeå. Tävlingen kan ses på TV över hela världen. I Sverige sänder SVT.

Visit Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rally Sweden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

WRC – FIA World Rally Championship Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor och svar om Rally Sweden i Umeå

Sidan publicerades