Kontrollera vattnet först och bada säkert

Ta för vana att kontrollera botten innan du hoppar i vattnet på en badplats, särskilt om du ska bada vid en badplats nära centrum. I och med de senaste veckornas privata fester kan det förekomma att både glassplitter och större föremål har hamnat i vattnet vid badplatserna.

Vid Bölesholmarna och Tomtebobadet vid Nydalasjön har det förekommit en hel del nedskräpning i och med privata fester. Vi arbetar för högtryck för att plocka bort allt skräp. Vissa typer av skräp, till exempel glaskross kan vara svårt att städa bort om det göms i sand eller i dyn i vattnet. Det har även kommit tips från allmänheten om att det har förekommit att större föremål som cyklar eller liknande som slängts i vattnet vid badplatserna.

Inför varje säsong anlitas dykare till att rensa upp föremål från botten som annars kan skada badgäster. Dykare anlitas även under säsongen om det framkommer att det kan finnas föremål i vattnet. Vår personal som ser till badplatserna brukar även försöka kolla från land. Men, det är ingen garanti eftersom badplatserna är välbesökta och nedskräpning kan förekomma när som helst.

Vad du kan göra:

  • Använd skor på stranden och badskor i vattnet för att undvika att göra illa fötterna på vassa föremål.
  • Vada ut i vattnet första gången innan du hoppar i vattnet från en brygga eller liknande.
  • Dyk inte från bryggor! Förutom att det kan finnas föremål i vattnet så kan det även vara grundare än det ser ut att vara från bryggan.
  • Bidra till en trivsam och säker miljö för alla genom att slänga skräp i soptunnor eller ta med skräpet hem.

Håll Umeå rent, ta hand om ditt skräp

Vid varje badplats finns sopkärl utställda. Kläm gärna ihop förpackningar så de tar mindre plats. Om du har möjlighet tar du med dina sopor hem, om sopkärlen är fulla måste du ta med dem hem.

Det betyder mycket för både oss, för dig själv och andra besökare att du tar hand ditt eget skräp!

Sidan publicerades