När prepareras skidspår och isbanor?

Vi hoppas på kyla och snö för alla vinteraktiviteter som väntar. Genom att prenumerera på kommunens sms-tjänst får du besked direkt i mobilen när skidspår och isbanor prepareras. Du kan även se prepareringen av skidspår och isbanor i fritidsappen.

Personalen är redo med maskiner och utrustning för att göra sitt bästa för att du ska få en bra åkning på skidspåren och isbanorna. Det krävs däremot en del av vädret för att kunna påbörja arbetet inför vinteraktiviteterna. Ibland kan det vara svårt att hinna med, till exempel om det snöar mycket eller om maskinerna inte fungerar som de ska.

När prepareras skidspår?

Skidspåren börjar packas när det kommit tillräckligt med snö, när väderleken blivit gynnsam och är stabil. Beroende på underlaget, den så kallade spårterassen, under snön behövs mer eller mindre snö innan preparering påbörjas.  

En slinga på 1,2 kilometer har öppnat på Nydala konstsnöspår med hjälp av sparad snö från förra året. Spåret kompletteras med konstsnö, dock krävs det ihållande kallt väder för att kunna tillverka snön.

Under vintern uppdateras www.umea.se/skidspar med information om hur snö- och spårläget ser ut vecka för vecka.

När spolas isbanor?

Så fort vädret blir lite kyligare så spolas isbanor upp, dock tidigast 1 december. Isbanorna är öppna dygnet runt och under skoltid används de främst av skolan. Innan du besöker en isbana kan du fundera över hur vädret varit den närmaste tiden. Har det snöat mycket kan det vara svårt att hinna med plogningen i tid.

Besked direkt i mobilen

Personal som preparerar skidspår och isbanor uppdaterar information om prepareringar. Informationen går att få via sms eller kan hittas på webbplatsen och i Fritidsappen. Där beskrivs också om spår av någon anledning inte är i fullgott skick eller om en ispreparering inte har blivit riktigt bra.

Se prepareringen av skidspår i service- och bokningsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se preparering av isbanor i service- och bokningsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du hittar fritidsappen genom att söka på "fritidsappen" i Google Play eller Appstore.

Sidan publicerades