en man sitter på knä i vattnet med en havsöring hållandes i händerna

Prova på stadsnära fiske

I Umeå kommun finns ett stort utbud av fiskemöjligheter, oavsett om du som nybörjare ska sätta din första mask på en krok eller om du som rutinerad fiskare söker nya utmaningar. Umeås fiske har någonting för alla.

Kom ihåg att fiskekort krävs för de allra flesta områden förutom vissa avsnitt av älven och i kustområdena. För de flesta fiskevatten finns en förening som sköter fiskevårdsområdet och erbjuder fiske. Föreningarna kan ha olika regler gällande vilka redskap du får använda, hur mycket fisk du får ta upp eller storlek på fisken du tar upp. Regler för fiske finns även för de vatten där det är gratis att fiska. Därför är det viktigt att du kollar upp vad som gäller på just det vatten du planerar att fiska vid.

Du kan alltid vända dig med frågor eller funderingar till kommunens fiskekonsulent eller någon av Umeås redskapsbutiker. De är insatta och kunniga i både fiske generellt, vilka redskap som passar till olika typer av fiske och om regler kring fisket i Umeå med omnejd. Många av dem delar gärna med sig av sin kunskap.

Du hittar Umeås fiskevatten på fiskekort.se/umea Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Stadsnära fiske

I Umeälven, vid strandpromenaden i centrala stan har du möjlighet att fiska. Här finns möjligheter att fånga abborre, gädda, id, brax, lake, sik och havsöring. Under sommaren passerar även lax som är på väg till Vindelälven. Inom Umeälvens stadsfiskeområde är fisket gratis. Endast handredskap är tillåtet. Stadsfiskeområdets övre gräns är cykelbron till Teg och den nedre gränsen är Obbolabron.

Läs mer om Umeälvens fiske och se gränserna på kartan på fiskekort.se/umealven Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du kan lätt ta dig till Nydalasjön från centrala stan med buss, cykel eller genom att promenera cirka 6 km. Med fiskekort och fiskespö har du möjlighet att få regnbåge och ibland en öring. Sportfiskeklubben Blåknuten sätter ut fisk flera gånger under sommaren. Längs sjön finns flera grillplatser och toaletter.

Läs mer om Nydalasjöns fiske på blaknuten.se/nydalasjon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Mer information

Sidan publicerades