Bild

"Vandrare" ©Camilla Akraka/Bildupphovsrätt 2021

Camilla Akraka i Umeå konsthall

Camilla Akraka är konstnären som har skapat Metoo-monumentet ”Listen!” på Rådhustorget i Umeå. Med utställningen ”Skumrask” i Umeå konsthall visar hon främst nya verk i form av teckningar, skulpturer och målningar. Minnen, fiktiv rit och myt blandas med konstnärens förankring i naturen.

”Jag upplever att olika minnen finns undanskymda i kroppen. Det kan vara mina egna eller ärvda minnen och de blandas samman till ett otydligt gytter. Men jag kan trots det, ana dem i ett dunkel. I ett Skumrask. Detta blir en transferplats.”
– Camilla Akraka

Akrakas dubbla etniciteter, med en svensk mor och en nigeriansk far, har haft stor betydelse i hennes konstnärskap och hon har ständigt, omedvetet eller medvetet, undersökt företeelsen av att vara annorlunda. I hennes konst finns frågor om klass, kön, etnicitet och ålder ständigt närvarande och ofta ett ifrågasättande av en etablerad position eller roll.

Camilla Akraka är född 1968 i London, uppvuxen i Stockholm och Roslagen. Bor och arbetar i Östergötland. Utexaminerad med en MFA från Kungliga Konsthögskolan 2001. Tidigare utställningar i urval: "Pasaportes" Angelika Knäpper Gallery i Stockholm 2011, "Colonial Rooms" Konsthall Passagen i Linköping 2014. Metoo-monumentet "Listen!" placerades på Rådhustorget i Umeå 2019.

Utställningen ”Skumrask” visas i Umeå konsthall under perioden 16 oktober 2021 - 23 januari 2022.

Sidan publicerades