Umeå Energicentrum

Konst i fokus på Umeå Energicentrum

Från måndag 17 juni är Umeå Energicentrum öppet för en sommarsäsong fylld av aktiviteter för hela familjen.
– Nytt för i år är bland annat ett konstverk som visualiserar den osynliga infrastrukturen i marken under oss, säger Katarina Lindgren Weibring, verksamhetsansvarig.

Umeå Energicentrum är ett av Umeåregionens mest populära besöksmål. Den historiska oasen vid Klabböle lockade under förra årets säsong över 31 000 besökare och på måndag 17 juni öppnar Umeå Energicentrum för årets säsong. Då kan du och andra gäster för första gången titta närmare på ett nytt konstverk framtaget i samarbete med Vakin och Curiosum. Konstverket visar den osynliga infrastrukturen som ligger i marken och skapar förutsättningar för livet i Umeå.

Du kan också ta del av en konstutställning skapad av årskurs tre på bild- och estetprogrammet på Midgårdsskolan. Eleverna har arbetat utifrån frågan ”Hur berikar den osynliga infrastrukturen i marken mitt liv som Umeåbo?” och deras tolkningar pryder nu väggarna i den gamla cementboden.

Återbruket i växthuset fortsätter. Här kan du ta med dig en gammal leksak och hämta en ny. Syftet är att etablera tanken om det cirkulära kretsloppet, samtidigt som det är en möjlighet att visa omtanke om andra. Du kan skriva en hälsning på leksaken du lämnar.

Precis som tidigare säsonger finns det ett stort utbud av aktiviteter som är kända sedan tidigare. Elbilsbana för de små, äventyrslekpark, linbana och guidade turer i det gamla kraftverket, bland mycket annat. Det finns utomhusspel att låna och experiment att utforska och bokbussen hälsar på med inspirerande boktips.

Katarina Lindgren Weibring

Katarina Lindgren Weibring

– Det blir en sommar fylld av evenemang och aktiviteter, här finns verkligen något för alla, säger Katarina Lindgren Weibring.

Under vecka 26–32 bjuder IKSU på kostnadsfri utomhusgympa i parken. Med Skoj på hoj förvandlas cykelturen till Umeå Energicentrum till en spännande orienteringsutmaning längs Umeälven. Dessutom är en riktig favorit tillbaka 17 augusti.

– Hållbarhetsloppisen lockade väldigt många besökare och försäljare förra gången den ordnades. Nu bjuder Umeå Energi på anmälningsavgiften – så passa på att anmäla dig, ta med ett eget bord och saker du önskar sälja, tipsar Katarina Lindgren Weibring.

En annan favorit bland Umeåbor är Midsommar på Umeå Energicentrum och precis som tidigare år välkomnas alla till firande i det gröna 21 juni mellan klockan 12 och 15.

Datum att ha koll på:

  • Måndag 17 juni: Anläggningen öppnar: Säsongsstart på Umeå Energicentrum med konstvernissage, experimentverkstad och återbruk av leksaker i växthuset. Fåren på anläggningen anländer för säsongen.
  • Fredag 21 juni: Midsommarfirande: Umeå Energicentrums traditionella midsommarfirande. Mat, musik och lek från klockan 12 till 15.
  • Lördag 17 augusti: Hållbarhetsloppis: Från klockan 10 till 14 har du möjligheten att fynda begagnad inredning, kläder och leksaker – eller varför inte boka plats och rensa förrådet själv?

Kontakt

Umeå Energicentrum
070-644 37 79
brevlada.energicentrum@umeaenergi.se

Sidan publicerades