Siluetterna av en kvinna och en man med cykel som samtalar i gång- och cykeltunnel. Konstverket Lev! på tunnelväggen i bakgrunden.

Plats: Stationstunneln, Koordinater: 63.8298707, 20.2647276

Stationstunneln

Stort ljusinsläpp, rundade hörn för bättre överskådlighet och uppgångar i mitten av tunneln. Det är några exempel på hur stationstunneln i Umeå har planerats och utformats med ett jämställdhetsperspektiv.

En trygg och tillgänglig plats

Stationstunneln, som binder ihop centrala stan med Haga, är ett bra exempel på hur man kan kombinera jämställdhetsarbete med stadsplanering. Tunneln är en plats där man har jobbat för att arkitektur, konst och en trygg miljö ska kunna samsas.

Tillgänglig dygnet runt

När tunneln planerades ville man att den skulle kännas tillgänglig för både kvinnor och män under alla timmar på dygnet. Den nya tunneln har därför blivit bredare och ljusare, med stort ljusinsläpp vid infarterna. Att man kan gå upp även i mitten är ett annat exempel på hur man har jobbat för att öka tryggheten i en miljö som ofta kan kännas otrygg. Rundade hörn gör att tunneln blir lättare att överblicka – känslan är att inga okända personer kan gömma sig i tunneln.

Lev – en hyllning till Sara Lidman

Den konstnärliga gestaltningen i tunneln heter ”Lev!” och har skapats av konstnärsduon FA+. Lev är en hyllning till Västerbottensförfattaren Sara Lidman. På vägarna och på marken finns citat av Sara, och man kan själv trycka på knappar som sätter igång ljud där Sara Lidman läser och pratar. Dessutom spelas en slinga med miljöljud i tunneln. Med sin unika stil har tunneln blivit en sevärdhet i sig. Många använder den både som en passage och ett besöksmål. Att det ofta är mycket folk som rör sig i tunneln ökar tryggheten ytterligare.

Sidan publicerades