Bild

Bildtext (Ändras i inställningar och glöm inte alt-text)

Tegelslagaren skapar lyxlådor åt våra seniorer

I Årets seniorkock 2019 knep Lilly-Anne Johansson och kollegorna i köket på Tegelslagaren en hedrande sjätteplats. I nomineringen beskrivs maten som ”lyxlådor åt Sveriges seniorer”.

Tegelslagarens kök tillagar kylda matlådor som levereras till hemmet två dagar i veckan. Köket är en del av Måltidsservice och finns på Gimonäs. Nio personer arbetar med att tillaga och förpacka måltiden.

– Vi som arbetar på Tegelslagaren är ett kreativt, drivet gäng som har bestämt oss för att göra skillnad. Våra kunder ska få en så bra måltidsupplevelse som möjligt. Maten ska både smaka och upplevas som hemlagad och vi tycker att det är extra viktigt att de känner att det finns en mänsklig hand bakom matlådan som kommer hem till dem, säger Lilly-Anne Johansson, arbetsledare på Tegelslagaren.

28 maträtter att välja bland

Tegelslagaren har i genomsnitt 560 kunder, som fått måltiden beviljad av äldreomsorgen. Kunderna erbjuds 28 maträtter att välja bland, varav hälften är vegetariska alternativ. Målsättningen är att så mycket som möjligt ska lagas från grunden.

En framgångsfaktor är att personalen har direktkontakt med kunder, och de har en kundtjänst öppen via telefon varje dag.

– Det ger ett mervärde för kunder och anhöriga att få prata med dem som lagar maträtterna, och vi får veta vad de egentligen tycker om maten, säger Lilly-Anne.

Köttbullar – en storfavorit

En riktig kundfavorit är köttbullar, gräddsås och kokt potatis. Men dillköttet är populärt, och kycklinglasagnen är en uppstickare. Snart kommer en ny meny där Tegelslagaren lyfter in några av kundernas önskemål som stekt strömming, skomakarlåda och en hemlagad blodpudding med rårörda lingon.

White guide junior/senior listar Sveriges bästa offentliga mat för de äldsta och yngsta. Måltidsservice tävlande i två kategorier i årets White guide junior/senior, årets seniorkock och året skolkök. I kategorin årets skolkök placerade sig Storsjöskolan på plats 27.

Sidan publicerades