Stäng

Operaerbjudande - UTSÅLT!

Sporren och Norrlandsoperan bjuder in dig med sällskap till genrepet av vårens opera Adriana Mater

Operan Adriana Mater visar att Kaija Saariaho fortfarande är en av de mest intressanta och fantasifulla samtida kompositörerna. Föreställningen har ett bedövande poetiskt libretto som berättar om vad krigets fasor gör med oss människor. Musiken är vidunderlig och brutal och berättelsens reflektioner kring moderskap, mörker, hämnd och hopp lämnar ingen oberörd.

Kaija Saariaho tilldelades Polarpriset 2013 med motiveringen ”en modern mästare som breddar våra hörselgångar och får våra stigbyglar att bli nyförälskade”. Hon är en av vår tids mest uppmärksammade tonsättare och hennes musik har beskrivits som en särpräglad skönhet, inspirerad av drömlika tillstånd, myter och dunkla mysterier”. Adriana Mater är Saariahos andra opera, med libretto på franska av den kände libanesiske författaren Amin Maalouf.

Kammardramat mellan de fyra rollerna gestaltas av Emma Sventelius, Hega Gustava Tjønn, Jonah Spungin och Joshua Owen Mills samt en gigantisk orkester – Norrlandsoperans symfoniorkester i utökad kostym. Allt under ledning av Norrlandsoperans förste gästdirigent Ville Matvejeff och i regi av Dan Turdén.

Handling

Operan utspelar sig i en diffus nutid, under ett inbördeskrig i ett icke namngivet land. Där och då blir den unga Adriana våldtagen av den jämngamla Tsargo, en lokal milissoldat. Hon blir med barn och trots hennes syster Refkas råd väljer Adriana att behålla barnet. Men beslutet är infärgat av den centrala frågan Adriana ställer sig: ”Kommer mitt barn att bli en Kain eller en Abel?”

17 år förflyter och inbördeskriget påverkar nu samhället på ett mer indirekt vis, som en mörk skugga, varken förlåten eller glömd. Adrianas son Yonas har växt upp i en livslögn till en ung man. När han får reda på att han är frukten av en våldtäkt och att hans far är en krigsförbrytare rämnar hans verklighet. Adriana kan nu bara oroligt se på när Yonas verkar bli lika våldsam som sin far. Men trots en fruktansvärd historia slutar Adriana Mater ändå i ljus och med hopp om försoning.

Datum
Lördag 25 mars klockan 15.00
Föreställningens längd är; akt 1 - 56 min, 30 min paus, akt 2: - 72 min

Ansvarig
Norrlandsoperan

Kostnad
GRATIS!

Bokning
BOKA FRIBILJETT - Utsålt! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Övrigt
Erbjudandet gäller max 2 biljetter per person och i mån av plats.
Operan sjungs på franska och textas på svenska.


Bildkälla: Norrlandsoperan

Kostnadsfritt

Sidan publicerades