Kan tyvärr inte skriva ut startsidan.

Startsidan

VI fortsätter fira, Umeå live 400, 13-14 juli

Umeå fyller 400 år och firandet fortsätter året ut. Varmt välkommen att fira med oss!

 • Ung scen 21 september – Live på Äpplet

  Under tolv kvällar 2022 äntrar nästa generations talanger de stora scenerna i Umeå. Konceptet kallas Ung Scen och är en del av Umeås 400-årsfirande!
 • Umeås bästa borgmästare

  I stället för att avnjuta sin pension kastades Umeås åldrade borgmästare, den 76-årige Johan Gustaf Rothoff, in i händelsernas centrum vid stadsbranden, 1888. M...

Följ vårt fortsatta firande

Årshjul för större arrangemang

Firandet fortsätter året ut och vi har försökt fånga in några av de större arrangemangen under 2022.

Klicka på bilden till höger eller knappen nedan så kommer du till en sida där du får veta med om vad varje siffra står för och tider för respektive arrangemang.

Kalendarium för allt som händer

Allt ryms inte i det här årshjulet, så titta in i kalendariet där alla som har en aktivitetet som uppfyller jubileumsårets kriterier kan lägga in sina aktiviteter. Kalendariet hittar du på alltomvasterbotten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ oss i våra sociala medier

Vi finns på Facebook och Instagram. Med 400 år i ryggen blickar vi framåt!


Evenemang

Vill du bidra med ett eget evenemang till Umeå400-programmet? Gå in på kalendariet alltomvasterbotten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och klicka på ”Skapa evenemang”. Välj kategorin 400-årsjubileum om du vill vara med i Umeå400-programmet!

 • Umequeer

  Performance och banderoll av Imri Sandström. Umequeer är en karta över platsspecifika queera minnen från Umeå, en väv av anonyma röster. Lokal: Öppna foajén, plan 1 i Väven
  18:00-19:00
 • Gästvisning med Gunilla Bandolin / Nancy Holt

  Välkommen på gästvisning när konstnären Gunilla Bandolin ger en personlig visning i Bildmuseets utställning med Nancy Holt och gör kopplingar till sitt eget konstnärskap. Fri entré men begränsat antal platser så kom i tid! Språk svenska.
  14:00-15:00
 • Umeå 400 år: Kvinnor visar vägen

  Forskaren Kerstin Thörn presenterar ett antal framstående kvinnor från Umeås historia. Biblioteket bjuder på fika. Samarrangemang med ABF. Fribiljett finns att hämta på biblioteket från 22 september
  14:00-15:00