Samuel Ljungblahd spelar piano under en konsert

Samuel Ljungblahd

Folkfest med musik och historia

Siktet är inställt på en riktig folkfest när Umeå både fyller 400 år och samtidigt för första gången är värdstad för VM-tävlingen Rally Sweden. I centrala Umeå bjuds det både på musik och historiska föreläsningar i en härlig blandning. Det mesta som händer är gratis och det finns mycket att välja på för alla åldrar.

Snöborg, racingsimulator, minirally och 90-årsjubileum – en vecka av spännande familjeaktiviteter i centrum ska göra Rally Sweden till en folkfest för hela Umeå.

– Det kommer att finnas något för alla – vare sig du är rallyfrälst eller inte, säger Elin Jonsson, centrumledare på Visit Umeå.

I samband med Rally­ Sweden startar Umeå universitet också sin berättarserie och sänder de två första delarna live från scenen på Rådhustorget. I en serie korta föreläsningar berättas om spännande skeenden i vår stads historia. Först ut är Rolf Hugoson och dagen därpå Lars­Erik Edlund.

Program i centrum 19–27 februari

19–20 februari, Rådhustorget

Snöborg och fotovägg

19 februari

12.00–15.00

Rallysimulator

Besök av rallystjärnan Jörgen Jonasson och

Veteranbilar från Umeå Veteranbilsällskap

Trampbilsrace

11.00–16.00:

Pyssel i Utopia

20 februari

12.00–15.00

Rallysimulator

Trampbilsrace

12.00–16.00

Pyssel i Utopia

2427 februari, Rådhustorget

24 februari, 11.00–20.00

12.00: Rolf Hugosson: ”Kroglivet i Umeå under 400 år”

25 februari, 11.00–20.00

12.00: Lars-Erik Edlund: ”Hur stadsdelarna fick sina namn”

13.00–18.00: DJ Dan Wiklander och Ebba Monroe

26 februari, 11.00–20.00

12.00: Jonas Knutsson och Liliana Zavala

11.00–16.00: Designhögskolans rallybilutställning i Utopia

11.00–16:00: Rallypyssel i MVG

27 februari, 11.00–17.00

12.00: Frida Johansson från Kraja

12.00–16.00: Rallypyssel i MVG

2427 februari, Skeppsbron

After Rally party och försäljning av mat och dryck (alkohol).
Det kommer även finnas livemusik, trubadur och DJ.

25 februari, 21.00

Samuel Ljungblahd med band

 

Några som står på scen:

Tora Larsson

Samuel Ljungblahd med band

Ingen kan stå still när Sveriges största soul- och gospelröst Samuel Ljungblahd med band bjuder på härligt sväng. Umeåsonen Samuel Ljungblahd har med sin unika röst och personlighet nått långt utanför Sveriges gränser. Han har bland annat gjort bejublade framträdanden i Så ska det låta, Allsång på Skansen och Sommarkrysset. Samuels sång vid prins Carl-Philips och prinsessan Sofias bröllop gjorde stor succé och vi såg honom senast i SVT:s klassiska sändning på julafton tillsammans med värden Tarek Taylor.

Frida Johansson

Frida Johansson

Känn historiens musikvingslag när kompositören Frida Johansson tillsammans med musikerna Linnea Nilsson och Kalle Lundin framför ett specialkomponerat stycke baserat på musik från Umeå under de senaste 400 åren. Återbruk i dess finaste form!

Frida känns bland annat igen från band som Säkert! och Kraja. 2021 mottog hon både Stims pris som Årets kompositör vid Folk- och världsmusikgalan och Region Västerbottens musikstipendium. Frida Johansson är en Umeå-baserad kompositör som skrivit musik för bland annat teater (Dramaten, Orionteatern, Ögonblicksteatern), radio (SR Julkalender Knäckarbanketten 2020) och TV-spel (Unravel game, Star Stable). Nu har hon även skapat ett stycke där musik från Umeå under de senaste 400 åren vävs ihop i en egen komposition. Bandet är speciellt sammansatt för detta och består av Kalle Lundin (piano/sång), Linnea Nilsson (gitarr/sång) och Frida Johansson (fiol/klaviatur/sång). Frida känns bland annat igen från band som Säkert! och Kraja.

Nathalie Lidqvist

Jonas Knutsson i Ale Möllers Xenomania

Folkmusiken möter jazz och världsmusik i symbios med argentinska rytmer. Plats på scen för saxofonvirtuosen Jonas Knutsson, den argentinska slagverkaren/sångerskan Liliana Zavala samt bandet Keep Tight. I samarbete med Umefolk.

Jonas Knutsson är välkänd för de flesta Umeåbor och har varit en del av den svenska musikscenen i över 30 år inom främst jazz, folk- och världsmusikgenren. Han samarbetar med en mängd olika musiker från hela världen och är även ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien. I Ale Möllers band Xenomania ingår Jonas som saxofonist.

Kulturskolans folkmusikgrupper

Liliana Zavala i Xenomania

Liliana Zavala är slagverkare, sångare, konstnär, kompositör och producent. Hon kommer från Còrdoba i Argentina och började sin yrkeskarriär som slagverkare vid 17 års ålder. I sin egen trio presenterar hon egna kompositioner där argentinska och latinamerikanska rytmer blandas med svensk folkmusik. Även influenser från den afrikanska estetiken kan skönjas. Liliana nominerades som årets artist i Sverige 2018 efter sin debut-cd ”Cabildo”. Skivan har fått strålande recensioner i både Sverige och Argentina. Även Liliana ingår i Ale Möllers Xenomania.

Kulturskolans folkmusikgrupper

Rolf Hugosson: "Kroglivet i Umeå under 400 år."

Lyssna på Rolf Hugosson när han berättar om kroglivet i Umeå ur ett historiskt perspektiv. Moderator: Per Melander.

Sänds även live på www.live.umu.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kulturskolans folkmusikgrupper

Lars-Erik Edlund: "Hur stadsdelarna fått sitt namn."

Lyssna till Lars-­Erik Edlund som berättar om varför våra stadsdelar heter som de gör. Moderator: Per Melander.

Sänds även live på www.live.umu.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sidan publicerades