Fotoutställning, musik och historisk vandring – föreningar får bidrag för att fira Umeå

Kulturföreningen Vasaplan, Umeå barockensemble, Umeå unga folkmusiker, The swedish clementi society och Umeå guideförening är de första föreningarna som får stöd för arrangemang under jubileumsåret 2022.

Fram till 15 maj 2022 kan föreningar söka bidrag för att genomföra arrangemang eller projekt under jubileumsåret då Umeå fyller 400 år.

– Umeå har ett fantastiskt föreningsliv. De fem föreningar som nu beviljats stöd kommer att bidra med fantastiskt spännande arrangemang under jubileumsåret. Nu hoppas vi på att fler föreningar ansöker om bidrag till arrangemang, säger Dan Vähä, projektledare för Umeå 400-projektet.

Beviljade stöd

Följande arrangemang har nu beviljats stöd:

En vägg av röster, Kulturföreningen Vasaplan

Föreningen vill ge en röst åt en grupp människor som är en del av Umeå men inte alltid kommer till tals. Utställningen ska bestå av foton och citat från människor i utsatta positioner, planen är även att utställningen ska visas på flera publika ställen i Umeå.

Gömda musikskatter från omkring 1622, Umeå barockensemble

Umeå barockensemble vill med en konsert kontextualisera året där Umeå grundades med musik som spelades under denna tid. Konserten kommer att hållas på Västerbottens museum.

Livesändning av Umefolks allspel, Umeå unga folkmusiker

Varje år samlas cirka 350 barn och ungdomar för att under Umefolk skapa en konsert tillsammans med regionens etablerade kulturliv och festivalens professionella utövare. Under 2022 kommer konserten innehålla musik från Umeås fyrahundraåriga historia med både urgammal och nyskriven musik. För att uppmärksamma jubileumsåret vill föreningen även göra en livesändning, med inslag av musiker från hela världen, av festivalen för att ge musiken ytterligare spridning och mer tillgänglig för alla.

Italienska pianoaftnar, The Swedish Clementi Society

Föreningen ska arrangera två stycken pianoaftnar med inbjuden italiensk pianovirtuos under 2022. Syftet med dessa konserter är ge Umeborna tillfälle att upptäcka kvalitativ konstmusik. Ett komplement till konstmusikutbudet i Umeå.

En guidning genom 400 år, Umeå guideförening

Umeå guideförening planerar en guidning genom Umeås historia. Guidningarna kommer att genomföras under hela 2022.

Kontakt

Dan Vähä
projektledare, Umeå 400 år
070-665 45 60
dan.vaha@umea.se

Föreningsbyrån, bidrag
090-16 10 00 (växel)
fritid.bidrag@umea.se

Kontakta specifik handläggare

Sidan publicerades