Bild

Ingrid Undén Lindehell. Foto: Ulla Nordlinder

Kvinnliga pionjärer gånger tre

Rösträttskvinnor, lärarinnor, fotografer, arkitekter, politiker och mer därtill. Många är de kvinnor som brutit ny mark (och fortfarande gör!) och banat väg för oss som kommit efter. I Umeå och Västerbotten finns det gott om dessa kvinnliga pionjärer och förebilder, både från förr och nu och vad passar väl då bättre än att hylla dessa med en rejäl trestegsraket.

Med start på fredag den 6 maj bjuder Umeå kommuns Kultur för Seniorer in till tre olika evenemang på ämnet kvinnliga pionjärer.

- Den kvinnliga historien fyller inte riktigt historieböckerna och därför gör vi en extra satsning på kvinnliga förebilder och historia i vår, säger Madelene Edlund, Kulturkonsulent.

Först ut är vernissage för broderiutställningen ”Kvinnliga pionjärer i Umeå och Västerbotten”. Utställningen är skapad av broderigruppen ”Genom Nålsögat” och är inspirerad av kvinnor som på olika sätt bidragit till samhällsutvecklingen i Umeå och Västerbotten. Utställningen går att besöka på Umeå Stadsbibliotek från den 6 maj till 26 juni.

- Broderiakademin har fokuserat på nu levande, nyss levande och historiska kvinnor i Umeå och Västerbotten. De lyfter fram ett personligt valt galleri av förebilder och vi är så glada över bredden. Vi kommer bland annat att få se porträtt av Karin Stenberg, Karin Larson och Ida Östensson kommenterar Cecilia Gustafsson, Kulturkonsulent.

Del två i arrangemangstrion fortsätter på samma ämne under rubriken ”Umeå kvinnliga pionjärer – ett broderiprojekt”. Tisdag den 10 maj bjuds besökaren på ett föredrag om den kreativa processen och hur brodöserna gjort sitt urval till broderiutställningen.

Sist men absolut inte minst bjuds det på en rörlig föreläsning i stadsvandringsform. Tillsammans med idéhistorikern och forskaren Kerstin Thörn får deltagarna lära känna Umeås kvinnliga pionjärer. Vilka var de? Vad brann de för? Och i vilka byggnader var de verksamma? Stadsvandringarna genomförs den 12:e och 17:e maj.

- Kort sagt, en trestegsraket där vi får lära känna några av alla de fantastiska kvinnor som på ett eller annat sätt har påverkat Umeå genom historia och nutid avslutar Madelene Edlund.


Program

Broderiutställning – Kvinnliga pionjärer i Umeå och Västerbotten

Vernissage fredag 6 maj klockan 14.00
Utställningsperiod:
6 maj - 26 juni
Tid: samma öppettider som stadsbiblioteket
Lokal: Gör-det-själv, plan 2 i Väven


Umeås kvinnliga pionjärer – ett broderiprojekt
Dag: tisdag 10 maj
Tid: 14.00
Lokal: Upplev multisal, plan 4 i Väven

Biljettinformation: Kostnadsfria biljetter släpps tisdag 26 april. Hämtas i Vävens kulturreception eller bokas via 090-163310.

Vandring: Umeå kvinnliga pionjärer
Vandringen inleds utanför Folkuniversitetet på Nygatan 43 och avslutas vid Väven – där du kan se Broderiakademins utställning “Umeås kvinnliga pionjärer”.

Datum: 12 och 17 maj
Tid: 13.00-14.30
Föranmälan via Kultur för seniorers webb

 

Sidan publicerades