Gitarrist på scen

Foto: Marcus Neto

Otroliga akter och ljud på Ung scen

I konceptet Ung scen har unga musiker fått chansen att uppträda på scen med professionell teknik och ljudtekniker på Folkets hus. Nu har hälften av tillfällena passerat, och vi tar pulsen på arrangören Tiljan för att se hur våren med Ung scen har varit.

Hej Tiljan! Berätta, hur har det gått?

– Det har gått riktigt bra, och det har varit jättekul att så många unga talanger varit med. Och bredden på akter har ju varit otrolig! Vid sista tillfälle för våren hade vi ju avgångselever från teaterprogrammet som deltog, och vi har ju haft allt från metal och rock-band på scenen tidigare. Vi har ju alltid haft 2–3 aktörer som uppträtt vid varje tillfälle, och det har ju alltid funnits publik, vilket är superkul. Det visar liksom hur stort engagemang det finns i stan, och vilken kulturstad vi är.

Vad är fördelarna med Ung scen?

– Det är ju en stor skillnad som ung artist att gå från att vara i sin replokal till att kliva upp på en enorm scen inför massor av publik, och Ung scen är ett bra insteg till det hela. Då får artisterna chansen att lära sig hur det går till inför ett gig, att rigga, prata med tekniker, nätverka och samla scenerfarenhet. Tanken med Ung scen är ju att göra det lättare för våra unga talanger att hålla på med och visa upp sin hobby.

Hur känner alla som varit med på Ung scen?

– Dem flesta som har varit med på Ung scen är jättenöjda efter att dem klivit av scenen. Men det roligaste är ju att dem tycker att ljudet har varit super, vilket såklart är jättekul. Vår ljudtekniker har till och med fått ett sms från en pappa till någon i ett band, pappan hade varit och lyssnat som tyckte att ljudet var helt otroligt och uppskattade att vår tekniker hade varit så professionell och trygg. Det är ju så kul, för ljudet är ju verkligen avgörande. Har du ett bra ljud när du spelar känns det ju riktigt bra, och då blir det ju en liten extra pepp!

Vad har varit en utmaning med Ung scen?

– Det är inte nödvändigtvis en utmaning, men snarare en uppmaning; vi vill att ännu fler ska komma och se våra unga och lokala artister. Vi ser ju att det finns ju så mycket talang, det är ju något som gör att våra lokala artister blir så kända över hela Sverige. Det hade varit roligt att nå ut till en bredare målgrupp, att fler ska få upptäcka dessa fantastiska musiker, och se vad den kommande generationen bjuder på, innan de blivit riktigt kända.

Till hösten hålls fem tillfällen av Ung scen. Vad väntar oss då?

– Vi kommer fortsätta köra på, vi har ju haft ett så bra flyt med spelningarna. Fördelen inför hösten är att Ung scen kommer anordnas varje onsdag, så det blir en fast veckodag, vilket blir ett trevligt avbrott i mitten av veckan. Under våren hade vi ju en temakväll då det var metal, och den var väldigt uppskattad, så vi hoppas på att vi kan ha en till tema-kväll. Och sen förväntar vi oss att vi har den här fantastiska stämningen och känslan som vi har haft under våren.

Sidan publicerades