Vävkonst, slöjd, idrott och musik – sex föreningar har fått bidrag för att fira Umeå 400 år

Sex föreningar har beviljats stöd för arrangemang under året. Det blir bland annat roller derby-kalas och roliga aktiviteter under invigningen av Umeå fotbollsfestival.

En historisk utställning om vävning i Umeåtrakten, ett födelsedagskalas för att fira Umeå Roller Derby, en historisk föreläsning om hantverk från förr i tiden, en parad, en hjältehelg och en evenemangsserie med bland annat pianomusik vid älvstranden. Ytterligare sex föreningar har fått bidrag från det tillfälliga utvecklingsstödet för att fira Umeå 400 år. Bidraget, som har gjort det möjligt för föreningar att genomföra arrangemang eller projekt som en del i firandet, har nu delats ut för sista gången.

Arrangemang som fått stöd

Vävkonst i Västerbotten – vävning förr och vävning idag, Hörnefors vävförening

Västerbotten har en rik historia kopplad till vävning och i samband med att fabriken lades ner i Hörnefors startades Hörnefors vävföreningen som nu uppmärksammar Umeås 400 år och sina egna 40 år med en utställning som ger en historisk tillbakablick på vävning i Umeåtrakten från 1600-talet och framåt samt lyfter fram vävning i Hörnefors under de senaste fyra decennierna.

Umeå Roller Derby 10 (12) år, Umeå Roller Derby

Ett stort födelsedagskalas med livemusik för att fira att roller derby-föreningen varit en kraft att räkna med under 1/40-del av Umeå stads liv. Föreningen satte Umeå på roller derby-kartan då den etablerades tidigt.

Möte mellan ett gammalt och nytt hantverk, Ersboda slöjdförening

Föreningen kommer att visa på hantverk från förr i tiden och genomföra en historisk föreläsning.

Invigning Umeå fotbollsfestival, Mariehem SK

I samband med invigningen av Umeå fotbollsfestival genomförs en parad och andra festligheter särskilt uppmärksamma Umeås 400-årsjubileum.

Hjältehelgen Umeå 400, Hjälteföreningen

En upplevelsehelg med fokus på rörelserikedom och rörelseglädje för alla med funktionsvariation. Det blir bland annat hjältelopp, prova-på-aktiviteter, galamöte och en möjlighet för deltagarna att träffa och mäta sina krafter mot olika kändisar, bland annat från Gladiatorerna och Paralympics.

Trepunktsperspektiv, KF Kretsen

Trepunktsperspektiv är en evenemangsserie med tre evenemang, på tre platser, under ledning av tre konstnärliga ledare som samtliga blickar mot framtiden. Gemensamt är att evenemangen dokumenteras audiovisuellt och eftersänds. Bland annat en pianokonsert vid älvstranden.

Flera föreningar har fått andra utvecklingsstöd för aktiviter

Umeå fotoklubb, Umeå barockensemble, Association of Cameroonians in Umeå, Sävaråkyrkan, Holmöjazzens vänner, Sävar IK, Generationskören, Vän i Umeå och Umeå kulturförening Humlan har fått utvecklingsstöd för kulturverksamhet och kommer även de att arrangera aktiviteter under jubileumsåret.

Sidan publicerades