Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Den Blå Bilen av modell Volvo Viking från 1962. Foto: Stefan Andersson.

Volvo Lastvagnar på Rådhustorget

Under jubileumsdagen står den så kallade Blå Bilen på Rådhustorget, en lastbil av modellen Volvo Viking som visar hur Volvos lastbilar såg ut en gång i tiden. Ägaren av den Blå Bilen är på plats och kan berätta mer om dess historia. Bredvid Blå Bilen står den nyaste och mest moderna FH16-lastbilen. Kom förbi, upplev utvecklingen med egna ögon och provsitt i en toppmodern lastbil.

Lastbilen som kallas den Blå Bilen tillverkades när fabriken fortfarande drevs av Gösta Nyström och innan fabriken blev en direkt del av Volvo. Den började sin resa hos Torsten Andersson i januari 1962, och följde med honom genom alla år och han har sett till att bilen har behållit samma fina skick som den har idag.

Idag är det alltså Stefan Andersson som äger den Blå Bilen, och kommer vara på plats under jubileumsfirandet för att berätta mer om dess historia.

Gösta Nyströms Karosserifabrik lade grunden

Volvo Umeås verksamhet vilar på en lång historia och har sin början redan 1929, då Gösta Nyström startade sitt snickeri. Till en början tillverkade Gösta Nyström möbler, innan fabriken började tillverka hytter för bland annat lastbilar och bussar, året därpå 1930. Ursprungligen tillverkades karossen i trä, innan stål introducerades på 40-talet – den första stålkarossen på marknaden.

Under sin karriär skaffade sig Gösta ett flertal patent och var ledande i flera tekniska aspekter gällande säkerhet och kvalitet i sina hytter. Mycket har lagt grund för det regelverk som finns än idag, och som Volvo fortsatte att utveckla efter att de tog över Nyströms Karosserifabrik 1964 och bildade Volvo Umeverken.

Sedan 30-talet har fabriken stått där den står idag mellan Umeälven och Böleäng, då Nyströms Karosserifabriken flyttade hit. Även när Volvo tog över fabriken, har den förblivit på sin plats nära Umeås stadskärna.

Genom åren har Volvo Umeå utvecklats till en av Umeås största arbetsgivare med cirka 1800 anställda. Den har även blivit en av världens mest moderna och tekniskt avancerade fabriker med hundratals robotar genom hela produktionskedjan.

Lastbilarna på jubileumsdagen

Text

Volvos fyra nya lastbilsmodeller: FM, FH, FH16 och FMX. © Volvo Truck Corporation.


Idag producerar Umeåfabriken hytter för fyra olika Volvomodeller: FM, FH, FH16, och FMX, från plåtrulle till färdig hytt. Under jubileumsdagen kommer kommer den nyaste och mest moderna FH16 lastbilen att stå intill den Blå Bilen. Det här är ett bra tillfälle att se utvecklingen med egna ögon och provsitta i en toppmodern lastbil.

Sidan publicerades