Umecom bjuder in till lokal världsförbättrarfestival i Broparken

Ta med dig själv, familj och vänner och kom till en heldagsfestival 27 augusti, fylld med aktiviteter och underhållning mellan 10—21!

Dagen utlovar scenprogram med musik, workshops och föreläsningar. Aktiviteter och utställare i parkområdet. För barnen finns bland annat popcorn, gnuggistatueringar, parkour, skate och graffitivägg. Dessutom mat och fika i foodtrucks.

Vi vill veta mer och frågar festivalgeneralen själv vad vi kan förvänta oss av den här festivaldagen.

Ida Hillebjörk, du är projektledare för Umecom-festivalen som för första gången arrangeras live i Umeå lördag 27 augusti. Vad kan besökarna se fram emot nästa lördag?

– Det blir en heldag fylld med föreläsningar, workshops, musik, foodtrucks, såpbubblor och popcorn. Temat tar ju avstamp i att Umeå fyller 400 år, men blickar framåt. Jag hoppas att vi tillsammans kan formulera någon slags vision om framtidens Umeå och jag vill göra det under festliga former. Att glädjen och sammanhållningen blir någon slags ledstjärna. Så jag hoppas på peppig stämning samtidigt som vi pratar om rätt svåra saker, det är ju mycket som måste hända för att vi ska klara våra klimatmål. Jag vill att programmet på festivalen ska fylla oss med inspiration och bli en kraftsamling, så att vi kan kroka arm och hjälpas åt in i framtiden.

Alla är inte så insatta och engagerade i klimat- och hållbarhetsfrågor, även om de allra flesta vet att det är viktigt att minska utsläppen. Kommer vi som är mindre insatta att känna att det finns mycket för oss också på festivalen?

– Jag tänker på Umecom som ett stort fisknät, att vi ska försöka fånga upp så många som möjligt och inte bara de redan insatta. Under förmiddagen har vi till exempel sex korta samtal med olika personer under rubriken "Hur lever vi hållbart?" Då kommer vi att prata om allt ifrån städning till elbilar. Besökarna kommer också kunna göra en snabb kartläggning av sitt koldioxidavtryck hos Klimat- och energirådgivningen, men också bara kul saker som att byta plantor med varandra hos Umeå Stadsodling, gå på klädbytarevent hos Naturskyddsföreningen och prata med Fridays For Future om hur de ser på Umeås miljöarbete.

Hållbarhetsfrågorna är komplexa och det finns så många olika kritiska områden som lyfts fram idag. Och bråttom är det också. Ibland känns det ganska övermäktigt för mig som enskild person. Hur tänker du att Umecom ska kunna hjälpa oss att se mer hoppfullt på framtiden?

– Min främsta förhoppning är nog att vi ska känna att vi är i detta tillsammans. Vi är alla en del av samhället, och alla behövs och är välkomna - oavsett om du är påläst aktivist eller kanske bara är i början av din omställningsresa. Jag brukar säga att rädda världen är inget en gör på egen hand.

Till sist; vad ser du själv mest fram emot under festivalen?

– Det känns lite svindlande att allt detta som jag fantiserat ihop i mitt huvud nu snart ska ske. Så jag ser fram emot att få se idén om Umecom verkligen förverkligas, och att få bjuda in fler att bli en del av det här communityt.

Kontakt

Ida Hillebjörk
projektledare Umeå kommun
070-329 28 08
ida.hillebjork@umea.se

Sidan publicerades