Inga nya intag till utbildning via Äldreomsorgslyftet

Under de två år som nu gått av den nationella satsningen Äldreomsorgs­lyftet har väldigt många medarbetare påbörjat utbildning till undersköterska och även andra kompetenshöjande utbildningar. Totalt har 183 medarbetare börjat läsa till undersköterska.

– Under de två första utbildningsstarterna på Umevux 2022 hade vi fler medarbetare än under hela 2021, vilket är oerhört glädjande. Men detta medför också att det statliga bidraget kommer att förbrukas snabbare, säger Sandra Persson, utbildningssamordnare.

Fokus på de som påbörjat utbildningen

Äldreomsorgens ledningsgrupp har beslutat att prioritera de medarbetare som påbörjat studier och därmed inte ta in fler medarbetare. Fokus blir nu att möjliggöra för så många som möjligt att slutföra sina studier för att kunna återkomma på heltid till verksamheten med ny viktig kunskap.

Antagningen till att utbilda sig via äldreomsorgslyftet stoppas under hösten från och med 1 augusti 2022.

Från och med hösten 2022 finansierar äldreomsorgslyftet enbart utbildningar till undersköterska och vårdbiträde.

Om satsningen Äldreomsorgslyftet

Äldreomsorgslyftet är en nationell satsning initierad och finansierad av regeringen med syftet att stärka kompetensen inom äldreomsorgen. Satsningen pågår 2020–2023. Umeå kommun har hittills använt 26,5 miljoner kronor för utbildningar via äldreomsorgslyftet. Totalt har 183 medarbetare börjat studera till undersköterska med stöd från äldreomsorgslyftet.

Sidan publicerades