Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Grillplatsen på Fäbodberget. Foto: Gunilla Åström.

Fäbodberget är Kroksjös nya mötesplats

Utflykter med familjen, grilla med vänner eller bara njuta av den vackra naturen. Oavsett målet finns nu en självklar plats för detta i Kroksjö. Med hjälp av Umeå kommuns landsbygdsstöd har Kroksjö Byalag ordnat en stor grillplats uppe på Fäbodbergets topp.
– Vi ville skapa en plats där folk kan träffas, umgås och njuta av vår fina natur, berättar Gunilla Åström, engagerad i föreningen.

Vackert beläget mellan Kroksjön och Fäbodtjärnen ligger Kroksjö, en by älskad av många för sitt natursköna läge. Under senare år har Kroksjö blivit alltmer populärt bland barnfamiljer och i byn finns ett stort engagemang bland boende. Den lokala föreningen Kroksjö Byalag ordnar aktiviteter året runt, som valborgsfirande, surströmmingsskiva, andra matevent och loppisar.

– Vi arrangerar aktiviteter både för invånarnas skull, men också för att locka hit fler, säger Gunilla Åström, tidigare ordförande i Kroksjö byalag.

Skapade mötesplats på Fäbodberget

Gunilla berättar att föreningen länge saknade en lättillgänglig plats i Kroksjö där människor kunde träffas och njuta av den vackra naturen året runt. Därför ansökte byalaget om pengar från Umeå kommuns landsbygdsstöd, Stöd till lokalt ledd utveckling, för att skapa en mötesplats på Fäbodberget i utkanten av byn. Föreningen beviljades stödet och var snart i gång med projektet att ordna en grillstuga med eldstad och bänkar på Fäbodbergets topp, i anslutning till byns elljusspår. Detta så att platsen enkelt kan nyttjas sommar som vinter.

– Vi ville skapa en plats där folk kan gå för att träffas, för att umgås och för att njuta av vår fina natur. Vi har inte haft något liknande i byn sedan tidigare, berättar Gunilla.

Att valet av plats blev just Fäbodberget handlade både om områdets lättillgänglighet, men också om den hisnande vackra utsikten. Beläget just intill Fäbodtjärnen kan den som sätter sig på bergets topp njuta av naturen från dess bästa sida genom att blicka ut över vattnet när eftermiddagssolen skiner rakt på berget.

– Det är otroligt vackert att sitta där uppe på bergstoppen och titta ut över tjärnen, säger Gunilla.

Uppskattat initiativ i byn

Att transportera sand och den stora grillstugan uppför berget var kanske inte det lättaste, men med hjälp av en fyrhjuling och bra samarbete mellan bybor gick det trots allt bra. Gunilla och andra som varit involverade i projektet är mycket nöjda över resultatet och menar att grillstugan ökat platsens attraktivitet än mer. I vintras drog exempelvis skoterklubben upp ett skoterspår till stugan och den har även nyttjats under ”Må bra-dagar” med vegetarisk mat och yoga.

– Vi har även ordnat med skyltar så att den som besöker Kroksjö enkelt ska hitta till grillplatsen, förklarar Gunilla.

Precis som Gunilla själv är det många invånare i byn som tycker att naturen är bland det bästa med Kroksjö och att det finns en stor frihet i att ha skogen runt knuten. Just därför har grillstugan på Fäboberget varit ett uppskattat initiativ, särskilt bland de som inte kände till platsen sen innan.

– Det fanns bybor som inte hade besökt Fäbodberget tidigare och som nu har upptäckt platsen, vilket varit väldigt uppskattat, berättar Gunilla.

Sidan publicerades