Kungliga bibliotekets partnerbibliotek

KB:s partners utgörs av:

  • Umeå kultur – Sveriges depåbibliotek och lånecentral
  • Stockholms stadsbibliotek – Den mångspråkiga lånecentralen
  • Biblioteken i Malmö – Nationella bibliotekstjänster

Det är en del i KB:s uppdrag i att främja samverkan och utveckling inom biblioteksområdet.

Sveriges depåbibliotek och lånecentral

Sveriges depåbibliotek och lånecentral ger service till Sveriges bibliotek och är ett statligt finansierat uppdrag placerat vid Umeå kultur. Uppdraget syftar till att stödja den kompletterande medieförsörjningen med medier och kompetens.

Uppdrag 2023

  • Driva och utveckla depåbibliotek enligt förvärvsplan för Sveriges depåbibliotek
  • Tillhandahålla spetstjänster kring fjärrlån, det vill säga sådana tjänster som de enskilda biblioteken inte har resurser att hantera själva
  • Ge konsultativt stöd och kompetensutveckling inom kompletterande medieförsörjning

Den mångspråkiga lånecentralen

Den mångspråkiga lånecentralen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ger service till Sveriges bibliotek och är ett statligt finansierat uppdrag vid Stockholms stadsbibliotek. Uppdraget syftar till att stödja den mångspråkiga medieförsörjningen med medier och kompetens.

Nationella digitala bibliotekstjänster

Biblioteken i Malmö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är drift- och utvecklingsansvariga för nationella digitala bibliotekstjänster som de virtuella svarstjänsterna Bibblan svarar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och lärplattformen Digiteket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

De bidrar även i utvecklingen av andra nationella digitala bibliotekstjänster som Världens bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Sidan publicerades