Ditt val gör skillnad!

Nu är det allvar. Igen. Smittspridning av covid-19 är stor i Västerbotten, just nu den största i landet, och det ser inte ut att vända, meddelar Region Västerbotten. Det innebär konsekvenser för oss alla, för sjukvården och för hela samhället. Du och alla andra MÅSTE lyssna och följa råd och restriktioner! Nu. Läs mer på 1177.se eller här på kommunens webbplats.

Ditt val gör skillnad!

Nu är det allvar. Igen. Smittspridning av covid-19 är stor i Västerbotten, just nu den största i landet, och det ser inte ut att vända, meddelar Region Västerbotten. Det innebär konsekvenser för oss alla, för sjukvården och för hela samhället. Du och alla andra MÅSTE lyssna och följa råd och restriktioner! Nu. Läs mer på 1177.se eller här på kommunens webbplats.

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria i digitalt möte vid dator.

Kronprinsessparet i webbmöte med kommunen

Fredag 15 januari hade kronprinsessan Victoria och prins Daniel ett webbmöte med Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande. Det blev ett samtal om situationen för kommunen och näringslivet under pandemin, men också om kommunens utveckling.

– Det är förstås väldigt positivt att kronprinsessparet är engagerade och själva skapar sig en bild av situationen just nu. De var väldigt pålästa och kände väl till den starka tillväxt som vi har haft med dubblerad befolkning sedan 1960-talet, men också att Umeå har varit kulturhuvudstad, att staden har utsetts till årets idrottsstad vid två tillfällen, och den starka forskning som finns här som nu har belönats med ett Nobelpris, säger Hans Lindberg.

Vad kunde du berätta om situationen för näringslivet i Umeå?

– Precis som på andra håll är det besöksnäringen och de som är beroende av att människor möts och reser, till exempel företag inom hotell, restaurang och event, som har drabbats hårdast under coronapandemin. Men tack vare den branschbredd vi har i Umeå, med lika delar tillverkande industri, ortstjänster och företagstjänster, så har vi totalt sett hittills klarat oss relativt bra. Det pågår ett stort antal investeringar i våra industri- och teknikföretag, vi fortsätter att bygga bostäder och dessutom går våra exporterande teknikföretag mycket bra.

Hur har Umeå kommun hanterat krisen?

– När coronapandemin kom till Umeå för drygt ett år sedan vidtog kommunen snabbt ett stort antal åtgärder för att stötta näringslivet. Vi var till exempel först ut i Sverige med att i samarbete med Företagarna Umeå tillsätta en företagsakut dit företagen kunde vända sig för att få råd och hjälp. Den har funkat oerhört väl och sedan mars har nära 300 företag fått hjälp.

– Sen har vi även tagit initiativ till ett antal dialogmöten och branschmöten där jag som kommunstyrelsens ordförande har träffat branscher och företag för att kunna vidta rätt åtgärder, men även för att visa att vi lyssnar och bryr oss.

Hur ser du på utvecklingen under 2021?

– Vad som händer efter pandemin och dess långsiktiga påverkan på näringslivet är självklart väldigt svårt att sia om. Besöks- och mötesindustrin är viktig för Umeå, så kommunikationerna är mycket betydelsefulla för att den delen snabbt ska komma igång, inte minst flyget. Vi ser just nu ingen försvagning av efterfrågan på att få bygga bostäder och verksamhetsfastigheter, så det är något vi kommer att fortsätta med.

Vilka reflektioner hade kronprinsessparet?

– Kronprinsessparet riktar ett särskilt varmt tack till kommunens personal och inte minst till dem som arbetar inom vård och omsorg, för det arbete de gör för att bekämpa denna svåra pandemi. Kronprinsessparet har ett starkt engagemang för aktivitet och rörelse hos barn och unga, och därför var de extra glada över det riktade stöd som kommunen ger till idrottsföreningar och inte minst till elitidrotten, som har haft ett mycket tufft 2020.

– I det sammanhanget passade jag på att hälsa kronprinsessparet varmt välkomna till Umeå så snart pandemin är över, så att de får se vår fina stad och vi får fortsätta samtalet om stadens utveckling, om näringslivet, universiteten, kulturen och idrotten med mera, säger Hans Lindberg.

Sidan publicerades