Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Samlevnad och samtycke utifrån ett advokatperspektiv

Under samtyckesveckan kommer elever i åk 3 få möjligheten att lyssna på en föreläsning i Aulan. Föreläsningen handlar om sexualbrottslagstiftningen med fokus på samtycke. Advokaten Emily Töyrä tar upp de vanligaste typerna av brott där ungdomar figurerar och bör ha koll på.

När och var: 12/4 i Aulan
Pass 1: 10.30 - 11.45
Pass 2: 12.45 - 14.00

Fyra snabba med Emily

Varför är det nice att inte träffa dig på jobbet?

Jag jobbar huvudsakligen som försvarsadvokat, så de som får träffa mig i jobbet är vanligtvis de som misstänks ha utsatt någon annan för brott. Det är en situation som de flesta helst vill undvika, av många skäl. Om man är skyldig och blir dömd kan det innebära ett hårt straff, och om man är oskyldig kan det ändå vara påfrestande att vara med om en brottsutredning och leva med vetskapen att någon annan tagit så illa vid sig av ens agerande att de gjort en polisanmälan.

Vad önskar du att alla visste om sex?

Jag önskar att alla visste att det är ett lagkrav att båda är med på det som händer. Sedan 2018 har vi ett krav på samtycke, det vill säga att båda måste säga ja eller visa tydligt att man vill. Den som misstänks för brott måste kunna berätta på ett tydligt sätt om hur man försäkrat sig om att den andra personen var med på allt som hände, annars anses det vara ett övergrepp.

Varför ska man lyssna på dig?

Jag har jobbat med sexualbrott i snart 10 år och har träffat väldigt många klienter som önskar att de tänkt efter före de gjorde något. Efter den här föreläsningen så hoppas jag att alla är säkra på vad som är okej och inte, så man kan undvika att få hälsa på mig på jobbet!

Finns det något råd som du vill skicka med till dom som inte kan delta på föreläsningen?

Chansa aldrig! Det kan låta som ett tråkigt råd, men om du är osäker på om någon faktiskt vill ha sex med dig så kan det få enorma konsekvenser för alla inblandade att gå vidare trots den osäkerheten. Om någon dessutom är under 15 år, väldigt berusad eller av annan anledning inte kan fatta ett väl genomtänkt beslut så ska man alltid låta bli. Dels för att inte riskera att göra sig skyldig till ett brott, men också för att vara en schysst medmänniska.

Advokat Emily Töyrä
Advokatbyrån Kaiding, Box 124, 901 04 Umeå
Tel 010-199 07 00, mobil 073-051 82 08
emily.toyra@kaiding.se

Sidan publicerades