Ung kvinna promenerar med cykel i Umeå centrum.

Tio skäl att flytta till Umeå

Vad vill du ha ut av platsen du bor på? Natur? Kultur? Trygghet? Inspiration? Puls? Lugn och ro? I så fall kanske Umeå är platsen för dig. Här har du 10 (nåja, 9 ½ åtminstone) goda skäl att flytta hit!

1. För livskvalitet i världsklass. I Västerbotten kan du uppleva Europas bästa livskvalitet. Det låter som skryt, och det är det också. Men det är faktiskt inte vi som påstår det, utan EU. ”EU Regional Social Progress Index” är ett index som sammanfattar 50 olika aspekter av vad som kännetecknar ett gott liv - sånt som hälsa, inflytande och utvecklingsmöjligheter. En enda region i EU får högsta poäng: Västerbotten.

2. För känslan av att bo i en huvudstad. Jo, vi vet att det finns huvudstäder. Men det är inte så många som har blivit utnämnda till Europas kulturhuvudstad och invalda i nätverken European Capital of Culture, European Green Capital och European Smart City Lighthouse. Faktum är att det bara är tre städer i Europa, varav Umeå är en.

3. För punken. Eller hiphopen. Eller operan. Eller nåt. I Umeå går människor inte och väntar på att något ska hända. Man gör själv. Kreativiteten och gör det självandet har lagt grunden för ett kulturliv som på många sätt saknar motstycke i Sverige. Oavsett om du är inne på finkultur eller fulkultur – prisbelönt punk, opera, västerbottnisk hiphop, existentiell slapstick, #metoo-konst eller nåt helt annat – så är kulturen aldrig långt borta i Umeå.

4. För det aktiva livet... Får du mer puls av sport och idrott än av kultur? Välkommen – Umeå är staden som radar upp pallplatser i Sveriges bästa idrottsstad.

5. …och det naturnära. När du sedan vill varva ned väntar den storslagna naturen bokstavligen runt hörnet. Tvärs genom stan löper den mäktiga Umeälven, och följer du den några välriktade stenkast söderut öppnar sig den västerbottniska kustlinjen. Åt andra hållet leder den genom trolska skogar upp till den majestätiska fjällvärlden.

En ung kvinna som återhämtar sig efter ett snowboardåk.

I Umeå finns IKSU Sport, en av Europas största träningsanläggningar. Det går också utmärkt att åka slalom eller snowboard i centrala Bräntbergsbacken, nära Campus Umeå.

6. För framtiden. Varje år skapas 1 000 nya arbetstillfällen i Umeå, och arbetslösheten är bland de lägsta i landet. Här bor också Sveriges mest miljömedvetna befolkning, och tre år i rad har Umeå gått till final i European Green Capital. Att flytta hit är en investering i framtiden – din egen och i världens.

7. För värmen. Okej, ingen flyttar till Umeå för det tropiska vädret. (Möjligen tvärtom – i Umeå har du faktiskt fortfarande goda chanser att få uppleva en riktig vinter.) Men frågar man Umebor om hur de upplever sin stad är just ”varm” ett av de vanligaste svaren. ”Inkluderande” och ”öppen” är två andra. Förmodligen är det bland annat därför människor i Umeå generellt är mer positiva till sin hemstad än invånare i andra städer i Sverige, och i mindre utsträckning flyttar härifrån.

8. För barnomsorgen och skolorna. Umeå har en av Sveriges mest välutbildade befolkningar. Här finns inte bara två universitet och en designhögskola som flera gånger om har utnämnts till världens bästa. Grunden till den höga utbildningsnivån läggs tidigare än så – som boende i Umeå har du tillgång till bra förskolor och så småningom till grundskolor, gymnasieskolor och friskolor med högre andel behöriga lärare än de flesta andra städer i Sverige.

9. För tilliten. Om vi ska lyfta en enda sak som är Umeås verkliga superkraft så är det kanske ändå tilliten. Sverige är ett av de länder i världen där människor litar allra mest på varandra – och ingenstans i Sverige är tilliten så hög som i Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Tilliten skapar gemenskap och trygghet – men tilliten är också grunden till innovation och nytänkande. Tilliten gör att vi vågar utmana auktoriteter och etablerade sanningar.

10. …lämnar vi till dig! Vid det här laget börjar du kanske förstå att det här med att tänka själv är en stor grej i Umeå. Att det är okej att tycka olika, att tänka olika. Och att nästan alla gör det – om nästan allting. En riktig Umeåbo skulle till exempel aldrig okritiskt acceptera en sån här lista som sanningen. Så nu ska du få träna dig i att tänka som en riktig Umeåbo: Glöm allt du har läst här och bilda din egen uppfattning istället!

Vilket är ditt starkaste argument för att flytta hit? Mejla ditt förslag till anna.olofsson@umea.se, så kanske vi uppdaterar listan. (P.S. om du behöver inspiration – prata med någon av de 130 000 människor som redan valt att bo här och som alla har sin egen sanning om varför.)

Sidan publicerades