Studenter studerar utomhus vid Umeå universitet

Studera i Umeå

Umeå är en Sveriges främsta universitetsstäder. Det sätter sin prägel på staden som har en ung och högutbildad befolkning. I Umeå är det alltid nära till både natur och ett pulserande kultur- och nöjesliv.

Umeå har två universitet; Umeå universitet och Sveriges lantsbruksuniversitet (SLU). De utbildar varje år cirka 34000 personer från hela landet, och världen. Umeå universitet är ett av Sveriges största universitet och är ett fullbreddsuniversitet med forskning som spänner över alla större vetenskapliga områden. Bortom bredden finns Nobelprisvinnande forskare och världsledande forskning inom flera områden.

SLU har ett mindre antal studenter, men huserar ledande forskning och rankas bland de bästa i världen inom skogs- och jordbruksvetenskap.

Umeå som studentstad

Norra Sveriges största stad brukar ofta beskrivas som en liten storstad. I Umeå är det gångavstånd till det mesta och du kan ta cykel till flygplatsen. På vintern underlättar det att stadens värmande elbussar går ofta, och till alla stadsdelar.

Umeå beskrivs ofta som en progressiv, medveten och jämställd stad. I Umeå nöjer sig människor sällan med hur saker är. Det är därför inte konstigt att studentlivet är mindre präglat av traditioner och ritualer än i andra universitetsstäder.

Studenter skrattar och har roligt på Umeå universitet

Umeå universitet är ett av Sveriges största utbildningsuniversitet, med ett fortsatt växande campus.

Studentlivet i Umeå

Umeå har i årtionden satsat mer på kultur än andra städer. Det märks på utbudet av festivaler, utställningar, teateruppsättningar och konserter. Du hittar ett intensivt uteliv både på campus och i centrum, samtidigt finns avslappnande naturupplevelser alltid nära oavsett stadsdel. Många studenter väljer att bli medlemmar i Idrottsföreningen studenterna i Umeå (IKSU). IKSU har en av Europas största träningsanläggningar i anslutning till Umeås samlade campus.

Boende för studenter

Umeå är en snabbt växande stad vilket innebär att det ofta råder konkurrens i jakten på bostad. Den som söker en hyresrätt bör ställa sig i kö tidigt. Det kan behövas lite jobb för att hitta bostad, men i Umeå finns många möjligheter. I Umeå erbjuder flera aktörer studentboenden och det finns gott om andra alternativ.

Fler studiemöjligheter

Umeå erbjuder även fler möjligheter till dig som vill utbilda dig. Det finns ett flertal folkhögskolor och yrkeshögskolor, samt gymnasieskolor för elever från andra orter i kommunen.

Sidan publicerades