tävling Open Data Climate Challenge

Umeå lanserar klimatutmaning med öppna data

Nu öppnar Umeå Open Data Climate Challenge för första gången med sikte på att uppmuntra deltagare att skapa innovativa klimatlösningar av Umeås öppna data. Sex finalister kommer att få dela på 130 000 kronor i prispengar.

– Vi vill främja samverkan och användningen av öppna data i kampen mot klimatförändringarna. Vi ser fram emot att se vilka smarta lösningar som kan skapas genom denna utmaning, säger Maria Söderlind, central samordnare för Open Data Umeå som är en del av Umeå kommun.

Deltagare uppmanas att skapa innovativa lösningar och applikationer som adresserar klimatutmaningar genom att använda öppna datakällor som finns på opendata.umea.se. men även från andra liknande källor.

– Umecom handlar om precis detta, att gå tillsammans för att hitta nya gemensamma lösningar på olika samhällsutmaningar. Jag hoppas Umeå Open Data Climate Challenge blir en årligt återkommande utmaning som verkligen gör skillnad, säger Ida Hillebjörk, projektledare för medborgarverkstaden Umecom.

Flera samarbetspartners

Länsförsäkringar är en av 40 samarbetspartner i Umeå klimatfärdplan och i Open Data Climate Challenge.
–  Vi ser konsekvenserna av klimatförändringarna direkt i vår verksamhet då naturskador och dess effekter är en stor del av branschens och våra skadekostnader. För att möta de utmaningar som klimatomställningen ger oss behövs nya idéer. Genom att stötta initiativet Umeå Open Data Climate Challenge hoppas vi kunna hitta både ny teknik och nya tankesätt som kan hjälpa oss på vägen. Hela arbetet med Umeå klimatfärdplan går i linje med vår vision om att skapa ett tryggare Västerbotten, säger Göran Karmehag, vd, Länsförsäkringar Västerbotten.

– SLU:s miljöarbete klockar fint in i Umeå kommuns klimatfärdplan till vilken vi är ansluten. Det känns roligt att vara med som medarrangör till detta initiativ. Jag ser framemot att se resultaten från denna utmaning! säger Pernilla Christensen, prodekan vid fakulteten för skogsvetenskap.

Balticgruppen, Inab, Tyréns, Hybes och Umeå universitet står också bakom utmaningen.

Sex finalister väljs ut

Utmaningen är öppen för enskilda personer och team från Sverige och utomlands. Sex tävlingsbidrag kommer att väljas ut av en jury som kommer att bedöma bidragen utifrån kriterier som inkluderar användningen av öppna data, klimatpåverkan, projektets realism och grad av innovation.

Sista dagen för att skicka in ansökningar är söndag 27 augusti kl. 21. Efter det utser en jury sex finalister som genomför sina projekt/förslag under september/oktober. Vinnarna bland dessa sex finalister tillkännages i slutet av november. Priserna är 50 000 kr för första pris, 30 000 kr för andra pris, 20 000 kr för tredje pris och 10 000 kr för de övriga finalisterna.

Göra skillnad för klimatet

– Vi hoppas att denna utmaning kommer att leda till ökad tillgång till öppna data och ökad samverkan mellan olika aktörer. Vår förhoppning är att någon kommer med den där geniala lösningen som vi inte ens har tänkt på än. Tillsammans kan vi göra verklig skillnad för klimatet, tillägger Söderlind.

Alla slutkandidater äger sin lösning och bestämmer vad som händer med den efter utmaningens slut. Men självklart ser vi gärna att de fortsätter att underhålla och utveckla den.

Huvudarrangör är Open Data Umeå, en del av Umeå kommun.

Kontakt

Maria Söderlind
central samordnare
Open Data Umeå
090-16 32 50
maria.soderlind@umea.se

Sidan publicerades