Framsidao ch baksida av boken The Umeå Handbook

En kärleksförklaring till världens mysigaste stad

Från naturmys och hemliga utsiktskaféer till studentliv, brännbollskaos och konflikträdda aktivister – Erik Campano har skrivit den definitiva guiden till Umeå stad och dess innersta väsen.
– Det är egentligen en enda lång tolkning av begreppet ”mys” – vilket Umeåbor är världsledande inom, säger Erik Campano, författare till The Umeå Handbook.

Erik Campano, författare till The Umeå Handbook

Erik Campano, författare till "The Umeå Handbook"

Som Umeåbo har du en hel del att vara mallig över. Inte nog med att vi har världens bästa designhögskola, har utnämnts till Europas kulturhuvudstad och Sveriges idrottsstad (två gånger) – nya mätningar visar dessutom att Umeå har den renaste luften i Europa.Nu det finns faktiskt ännu ett sätt som Umeå utmärker sig, vi är nämligen världens mysigaste stad. Åtminstone om man ska tro Erik Campano, författare till boken ”The Umeå Handbook – the complete guide to the world’s most mysig* city”.

– Jag har bott, arbetat och studerat runt om i världen, och kan bara konstatera att Umeå är helt unikt. Det finns en stämning, attityd och livsstil här som någon behövde sätta ord på, så jag bestämde mig för att göra ett försök, säger Erik Campano.

En lång tolkning av mys

Vi ses i Sliperiet på konstnärligt campus, ett coworking-utrymme och företagscentrum som bildat en form av epicentrum för den typ av samarbetsvilja, kreativitet och solidaritet som Erik Campano menar är viktiga beståndsdelar i det som gör Umeå till världens mysigaste stad.

– The Umeå Handbook kan beskrivas som en enda lång tolkning av begreppet ”mys”. Det finns ingen kort och enkel fras som förklarar det, ingen översättning till engelska, franska eller tyska som träffar riktigt rätt. Danskarna har ”hygge”, men jag menar att mys tar det till nästa nivå – och ingen tar mys på större allvar än Umeåbon, förklarar Erik Campano.

Kärleksfull satir

Arbetet med The Umeå Handbook började coronasommaren 2020, och är en del av The Umeå Today Foundation – en satsning på lokal journalistik med innehåll på både svenska och engelska via en nystartad webbsajt som släpps parallellt med boken. USA-födde Erik Campano är doktorand och forskar om etik och artificiell intelligens vid Umeå universitet, men har en bakgrund som journalist, där han bland annat arbetat i tio år för amerikanska NPR (public service-radio), gjord tv i Frankrike och producerat radio i Tyskland. Vid sidan av forskningen bestämde sig alltså Erik Campano för att starta nyhetswebb och skriva en guidebok till Umeå.

– Boken bjuder på en hel del satir, men det är kärleksfull satir – jag älskar ju verkligen den här staden. Allt bygger på tesen att Umeå är världens mysigaste stad, jag ville hitta en förklaring till hur det blev så.

Oväntade guldkorn

På 240 sidor tar The Umeå Handbook med läsaren på en resa genom Umeå, både historisk och nu. Här finns allt som bör erbjudas i en guidebok – utflyktstips, kartor, restauranger och shopping – men också förklaringsmodeller till det som författaren menar är Umeås själva själ: myset. Skrivandet tog omkring tre månader, men det stora jobbet var researcharbetet, berättar Erik Campano.

– Det var verkligen ett lagarbete, och rätt känsla i illustrationer och grafik var avgörande för att lyfta fram helheten. Vi har pratat med otroligt många Umeåbor, och tillbringat mycket tid på cykel, i buss och bil för att besöka alla fantastiska platser i och omkring Umeå.

Utdrag av bok med illustration av Daria Chrobok.

Sida 34–35 "A Typical Umeå living room". Illustration: Daria Chrobok.

Detta ihärdiga sökande har också lett till oväntade upptäckter. Bland de mest otippade guldkornen finns Umeås kanske minst kända kafé med stadens mest spektakulära utsikt – bara ett stenkast från campus.

– På NUS nionde våning finns ett litet kafé som heter Café Nian. Det är nog få människor utöver sjukhuspersonalen som hittat detta guldkorn – det sitter bara en liten skylt vid en av hissarna i ankomsthallen – men utsikten här är oslagbar. Den är värt att kämpa lite för, säger Erik Campano.

Inte bara för besökare

Även om The Umeå Handbook vid en första anblick kan verka som en klassisk guidebok för tillfälliga besökare, så vänder den sig lika mycket till inbitna Umeåbor. Igenkännings-humorn bjuder på både skratt och – stundtals – smärtsamma självinsikter.

– Boken vänder sig till alla – Umeåbor som vill förstå sig själva, framtida Umeåbor som vill komma in i staden och till övriga världen som kanske kan lära sig något om hur man skapar en plats där alla kan känna sig hemma. Mys är det nya "hygge”.

The Umeå Handbook hittas hos flera återförsäljare och kan beställas online. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta

The Umeå Handbook – the complete guide to the world’s most mysig* city

Vad: Guidebok om Umeå som blandar satir, tips och historia. Innehåller bland annat intervjuer med Umeåbor, kartor och illustrationer, utflyktstips och begreppsförklaringar. Boken ges ut av The Umeå Today Foundation, en ideell organisation som satsar på lokaljournalistik i Umeå på både svenska och Engelska.

Utgivning: Juni 2021

Författare: Erik Campano

Grafisk design och illustrationer: Susanne Fahlén Hörnberg, Daria Chrobok, Hanna Nordin

 

Erik Campano

Ålder: 44 år

Från: Född i Connecticut, USA

Bor: Umeå

Bakgrund: Uppvuxen i Connecticut, har utbildat sig vid Stanford universitet och arbetat som journalist i USA, Frankrike och Tyskland med inriktning mot akutmedicin.

Gör: Doktorand vid institutionen för informatik vid Umeå universitet, forskar i etik inom artificiell intelligens och människor-dator interaktion, driver The Umeå Today Foundation – en satsning på lokal journalistik.

Aktuell: Med boken The Umeå Handbook – the complete guide to the world’s most mysig* city och nyhetssajten Umeå Today

Sidan publicerades