Fyra personer i en kaffebutik

Costas Roastery and Brewbar är ett måste för alla kaffeälskare som landar i Umeå.

Fem anledningar att flytta hem till Umeå

Alltså, vi fattar. Alla behöver ett äventyr och en arsenal med underhållande storstadsanekdoter till framtida parmiddagar, men nu är det väl ändå dags att komma hem? Vi skulle naturligtvis kunna räkna upp 100 argument, men för att inte framstå som desperata och ”needy” nöjer vi oss med att lyfta de fem viktigaste skälen till att flytta hem till Umeå igen. Det är ju nämligen…

1 … oförskämt smidigt att ha barn här

Att behöva tillbringa morgon och kväll i timslång pendling eller fastnaglad i bilköer är ett minne blott. För även om vi stadigt blir fler och Umeå växer i oförminskad takt så sker stadsutvecklingen framför allt på höjden. ”5-kilometersstaden” innebär att ingen Umeåbo ska behöva bo mer än 5 kilometer från stadskärnan och att alla smidigt ska kunna ta sig till och från jobb och förskola samt fritidsaktiviteter till fots, med cykel eller kollektivtrafik. Kombinationen närhet och strålande utbud borde kunna locka hem även den mest inbitne exil-Umeåbon från storstadsexperimentet. I varje fall efter att du börjat yngla av dig.

2 … en dröm för dig som är idrottsintresserad

Umeå är en av Sveriges bästa Idrottsstäder. 2022 fick vi visserligen nöja oss med en bronsplats men de senaste sex åren har Umeå konsekvent rankats topp tre – och både 2020 och 2021 ståtade vi med förstaplatsen över Sveriges idrottsstäder. Här finns allt från trailcykling till elitinnebandy, från diskgolf till hockey, orientering till vinterrally. SVT:s jury lyfter varje år stadens ”stora framgångar inom både dam- och herridrott samt en härlig bredd”, och det håller vi förstås med om. Men framför allt är det engagemanget hos tusentals eldsjälar som fortsätter att skapa en inspirerande, jämställd, nyfiken och inkluderande plats där idrotten är mycket mer än bara en tävling.

3 … en fantasi för foodies

Det är nog rättvist att tala om en gastronomisk revolution, det som skett i Umeå det senaste decenniet. Här har nämligen intresset, utbudet och ambitionerna i Umeås krogliv formligen exploderat, och för den med mat- och dryckesintresse finns idag vansinnigt många guldkorn att upptäcka. Vad sägs om en internationell cocktailbar med endast svenska råvaror? En hållbar gourmetkrog med egen odling? Soulfood på norrländska, världens bästa kaffe, fine dining eller rökta St Louis cut ribs? Och icke att förglömma, streetfoodkulturens solklara zenit: rullpizzan. Umeå har helt enkelt blivit norra Sveriges mat-Mekka, och det har blivit dags för dig att vallfärda hem.

4 … lika nära till tallskog som tech

Ja, jovisst, närhet till naturen kan hela Norrland skryta med. Men ingen annan plats har väl så nära mellan vildmark och innovation, mellan utkant och framkant, som Umeå. Här startar vandringsleder mitt i city, här möts fiskeentusiaster för att fånga abborre mellan uteserveringarna och här paddlar kajaker genom centrum. Här hittar du dessutom en designhögskola rankad 1 i västvärlden och tusentals växande företag och organisationer inom allt från tech och innovation till kommunikation, vård och omsorg, handel, besöksnäring, kultur och transport. Det bästa av två världar inom paddelavstånd.

5 … en kulturstad i världsklass

Vare sig det är på en kokande Kitespelning, en brinnande Brännbollsyra, en levande litteraturfestival, ett mullrande Mästerbotten eller en provocerande performance – Umeås kulturscen lämnar ingen oberörd. Här finns alla möjligheter att både njuta av och skapa kultur och design, med nyfikna människor som lyfter den. 2014 utsågs Umeå till Europas Kulturhuvudstad, och vi fortsätter utmana, chocka, roa och irritera med en unik kulturscen.

Ja, du hör ju själv. Umeå är precis som du minns det, och samtidigt något helt annat. Här trängs Sveriges bästa idrott med världens bästa design. Här finns smakupplevelser, innovation, familjeliv och utrymme för livet. Gateway Umeå Länk till annan webbplats. är en ny talanghub från Umeå kommun näringsliv som gör det enklare för dig som flyttar till Umeå att navigera och utvecklas bland regionens spännande företag, organisationer och utbud – vare sig du är hemvändare eller helt ny i stan.

Så om du någon gång ska lyssna på dina föräldrar så är det nu: Kom hem.

Kontakt

Hanna Dermes Gibson
Koordinator
Gateway Umeå

070-633 03 34
hanna.dermes@umea.se

Sidan publicerades