Familjer som umgås på en sandstrand vid Nydalajön

Svalkande utflyktsmål vid vattnet

Sandstränder, kala klippor, sevärdheter, kultur, mat och glittrande vatten. Utforska havet och kusten runt om Umeå i sommar. Här kommer våra bästa tips på härliga naturupplevelser på cykelsadeln, när du vill paddla i havet eller vandra längs en stig.

Holmön

Sveriges soligaste ö, Holmön, upptäcker du bäst med cykel. Ta dig lätt fram längst de smala vägarna och upplev naturen och den vackra bykärnan. Ta med egen cykel eller hyr på ön Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Förläng din vistelse och nyttja ett av de många charmiga och annorlunda boendealternativ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som finns på ön. Bo vid en fyr i fyrvaktar­bostad, på en prästgård eller varför inte i en fiskebastu?

Hitta hit: Holmön når du med färja Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från Norrfjärden cirka 30 kilometer norr om Umeå. Turen tar 45 minuter och är helt gratis.

Rataskär

Naturreservatet Rataskär, som ligger på en ö strax intill byn Ratan, har flera kultur­lämningar som medeltida labyrinter, tomtningar, lotsplats och en fyr. Ön bjuder på olika naturtyper och vidunderlig havsutsikt. Rataskär Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. når du endast genom att hyra en roddbåt i Ratan för att sen ro 200 meter ut till ön. En spännande utflykt för stora som små!

Missa inte att väl på plats i Ratan också göra ett besök i den charmiga hantverksboden Hantverk i Ratan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Lokala entreprenörer samlas i det gamla hamnmagasinet vid kajen och säljer smide, träslöjd, knivar, handgjorda tvålar, sömnad och mycket mer. Ett annat tips är ekobutiken Malin i Ratan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hitta hit: Följ E4:an norrut cirka 16 kilometer från Sävar. Ta av på vägen mot Djäkneboda och Ratan och följ den i 6 kilometer.

Norrbyskär

Upptäck Norrbyskär – en skärgårdspärla med fascinerande historia. I slutet på 1800-talet växte en av Europas största sågverksanläggningar och ett sjudande samhälle fram på Norrbyskär. I dag är ön ett populärt utflyktsmål under sommaren med vacker natur, historiska byggnader, museum, barnaktiviteter, herrgård och mycket mer.

Missa inte att väl på plats på Norrbyskär göra ett besök på Norrbyskärs museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Här kan du lära dig mer om öns historia, åka på guidad tur med minitåg och köpa med Take away för att avnjuta en härlig picknick i naturen.

Hitta hit: Färjan till Norrbyskär avgår från Norrbyn, 39 kilometer söder om Umeå. Turen tar cirka 15 minuter, kostnad för färjan tillkommer.

Järnäsklubb

Upplev Järnäshalvön och det gamla fiskeläget Järnäsklubb. Här kan du vandra på klippor, njuta av milsvid havsutsikt och spana efter fyrar i horisonten. Leta dig fram till, den för många oupptäckta och hemliga badplatsen, ”lilla badviken” eller beställ något gott att äta eller dricka på Kafé Lotsen. Övernatta kan du göra på Lotshuset Gästhem, huset med det speciella tornet.

Hitta hit: Från Umeå, kör söderut på E4 till norra infarten till Nordmaling. Strax efter Levar hotell, sväng vänster och följ vägen till Järnäsklubb.

Obbola

Obbola ligger naturskönt vid Umeälvens mynning. En av Umeås äldsta byar med lång tradition av fiske- och säljakt. Här hittar du vandringsstig, havsbad, loppis, boulepark, handelsträdgård och grillplatser. För den cykelintresserade finns SCA Arena med MTB- och trailrunningleder med olika svårighetsgrader. På Salteriet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som bedriver fiskförädling och gårdsbutik hittar du vildfångad fisk att äta på plats eller köpa med hem. I samma byggnad som Salteriet finns dessutom ett fiskarmuseum med gamla föremål, text och bilder som beskriver Obbolas fiske- och säljakts historia. Museet är gratis att besöka och har samma öppettider som Salteriet.

Hitta hit: Från Umeå, kör på E12, Holmsundsvägen förbi Umeå flygplats mot Holmsund. Efter cirka 11,5 kilometer når du Obbola och Södra Obbolavägen.

Rovögerns hamn

Endast 30 minuter från Umeå vid havet med vackra vyer finns Rovögerns hamn. Här finns den populära fiskekrogen Kvarken fisk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som erbjuder lokalt förädlad och färsk fisk såsom sik, abborre, gädda, strömming och lax beroende på säsong. Ät en god måltid eller köp med delikatesser hem. Tips: Checka in i en av de mysiga och nybyggda sjöbodarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. längs med bryggan. Somna till havets brus och njut av skärgårds­inspirerande frukostbuffé.

Hitta hit: Från Umeå, kör norrut på E4. Sväng vänster på Täftebölevägen och efter 4,3 kilometer sväng vänster in på Skomakarvägen. Efter 560 meter sväng höger in på Rovågersvägen och följ vägen till Kvarken fisk.

Mer information

Hitta fler pärlor vid havet via www.visitumea.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Har du tröttnat på din vanliga badplats vid havet?
Lugn, det finns massor av stränder i närheten av Umeå.

Populära havsbad att utforska i sommar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades