Bilden visar ett porträtt på Kerstin Cooley.

Kerstin Cooley, Managing Partner, Brightly Ventures. Foto: Jimmy Hansen

Tidigare Umeåstudent vinner fint pris

Kerstin Cooley, alumn från Handelshögskolan i Umeå prisas internationellt med utmärkelsen Influential leader. Hon har länge arbetat för mångfald och lika villkor bland investerare och har en bakgrund som framgångsrik entreprenör.

Kerstin Cooley är idag Managing Partner på Brightly Ventures och anses vara en pionjär bland investerare. Genom utmärkelsen Influential Leader uppmärksammas betydelsen av hennes insatser i än större utsträckning internationellt.

Mångfald och inkludering i investmentbranschen

I Kerstin Cooleys nuvarande bolag Brightly Ventures har 30% procent av företagen de investerar i kvinnliga grundare, en betydande skillnad jämfört med det globala genomsnittet på 1–10%. Brightly Ventures mäter jämställdheten, rapporterar tillbaka till alla investerare och för en aktiv dialog i frågor relaterade till mångfald och inkludering.

På senare år har Kerstin Cooley även fungerat som mentor för kvinnor i flera organisationer inklusive Level 20, en ideell organisation dedikerad till att förbättra könsmångfalden i den europeiska private equity-branschen. Hon är också medlem i Women in VC, en global organisation för att främja och hjälpa andra kvinnor i branschen.

Kerstin Cooley uppmärksammas också regelbundet rörande frågor kring jämställdhet i investment-branschen i media, exempelvis Dagens Industri.

– Vi är på god väg mot en positiv förändring i branschen avseende mer jämställdhet.

Handelshögskolan i Umeå lade grunden för internationell karriär

Kerstin Cooley tog en internationell magisterexamen vid Handelshögskolan 1995. Hon började sin karriär på Silicon Valley-baserade företaget Echelon, har även en bakgrund inom kommunikation via bolaget Cognito och har jobbat på SEB. Sedan 2013, när hon grundade det privata kapitalföretaget MOOR, har hon varit en ledande kraft för ökad jämställdhet och mångfald i branschen. Nu är hon en av 27 alumner från AACSB-ackrediterade Handelshögskolor globalt som tilldelas utmärkelsen Influential Leader Class of 2022.

– En utmärkelse som gör mig väldigt glad och stolt! Jag vill rikta ett stort tack till AACSB som riktar strålkastaren mot ett positivt, hållbart och passionerat ledarskap, men också till Handelshögskolan i Umeå som lade grunden för min internationella karriär och nominerade mig. Genom förmånen att få jobba med unika och fantastiska människor världen över har jag inspirerats att bryta ny mark. Om utmärkelsen kan sporra unga människor att ta för sig och våga utmana status quo är den mycket värd, säger Kerstin Cooley.

Utmärkelsen Influential Leader

AACSB International (Association to Advance Collegiate Schools of Business), en av världens största organisationer för handelshögskolor, vill genom den årliga utmärkelsen Influential Leader uppmärksamma alumner som gör skillnad. I år utses 27 alumner från de cirka 900 handelshögskolor som är ackrediterade enligt AACSB:s kvalitetsstandard. För andra gången får en alumn från Handelshögskolan vid Umeå universitet utmärkelsen. För tre år sedan tilldelades H&M:s vd Helena Helmersson utmärkelsen för hennes hållbarhetsarbete.

– Genom utmärkelsen kan vi lyfta några av alla våra duktiga alumner och visa på vilken skillnad de kan göra som ekonomer och statistiker. Det visar på våra utbildningars samhällsvärde i en bred bemärkelse, säger Sofia Lundberg, rektor vid Handelshögskolan.

Sidan publicerades