Umeå är Sveriges bästa kommun att leva i

Umeå kommer högst upp i tidningen Fokus rankning om var i landet det är bäst att bo. Undersökningen bygger på faktorer som utbildning, vård och omsorg, jobb, infrastruktur, trygghet. Luleå blev tvåa och Karlstad tog tredjeplatsen.

– Det här är förstås väldigt roligt. Hela norra Sverige och inte minst Umeå glöder just nu och ger invånarna extremt fina förutsättningar att leva bra liv. I Umeå har vi låg arbetslöshet, hög grad av trygghet, närhet till natur och goda kommunikationer vilket gör att vi bor på en helt fantastisk plats. Hela Sverige behöver få upp ögonen för de möjligheter som finns här, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

Undersöker många faktorer

I rankningen har tidningen Fokus tillsammans med statistikföretaget Infostat bland annat undersökt utbildningsmöjligheter i kommunerna och dess kvalitet, tillgången till vård, lokal arbetsmarknad och arbetslöshet, men även infrastruktur som tillgång till kollektivtrafik, flyg och bredband. Tidningen har även undersökt hur många kvadratmeter villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön i kommunen, elpris, skattesats i kommun och region och soliditet i kommunen.

Två studenter som vandrar vid Nydalasjön

Umeås studenter instämmer. Nio av tio studenter ger högt betyg till tryggheten i Umeå och den sammantagna livskvalitet Umeå erbjuder. Uppgifterna kommer från undersökningen UMU-studenters attityder till Umeå med omnejd, som genomförst av Novus på uppdrag av Umeå kommun, 2024.

Trygghet och hög livskvalitet

En annan viktig fråga är trygghet och förekomst av skjutningar, etnisk segregation, närhet till polis med mera. Serviceutbud i form av butiker, restauranger och möjlighet till fritidsaktiviteter är andra aspekter som har bedömts.

– Viktiga förklaringar till det fina resultatet är att Umeå har en ung befolkning, två universitet, ett differentierat näringsliv och goda kommunikationer, vilket ger förutsättningar som många andra kommuner inte har. Till det kommer ett rikt kultur- och idrottsliv. Umeå är den största staden i Sverige utan utsatta områden, enligt polisens definition, vilket förstås bidrar mycket till livskvaliteten, säger Anders Ågren (M), kommunalråd, Umeå kommun.

Bra att bo i Norrland

Norrlandskommunerna faller som sagt väl ut i rankningen bland landets 290 kommuner: Umeå är vinnare, Luleå tvåa, Örnsköldsvik på plats 7, Östersund på plats 8, Sundsvall på plats 14, Härnösand på plats 17 och Skellefteå på plats 23.

I en annan undersökning som är aktuell, Årets superkommun, kom Umeå på fjärde plats efter att ha vunnit 2023. Den undersökningen genomförs av tidningen Dagens Samhälle och granskar mer specifikt kommunerna som organisationer när det gäller service, ekonomi med mera.

Sidan publicerades