Bilden visar en del av Umeåstudenternas utställning på Guggenheimmuseet i Bilbao.

Studenter från Designhögskolan deltar i utställningen "Motion. Autos, Art, Architecture" på Guggenheimmuseet i Bilbao. Foto: Demian Horst.

Umeåstudenters examensprojekt ställs ut på Guggenheimmuseet

8 april hade utställningen ”Motion. Autos, Art, Architecture” premiär på Guggenheimmuseet i Bilbao. Med i utställningen finns fyra visionära examensprojekt skapade av studenter från Designhögskolan vid Umeå universitet.

Utställningen kureras av den berömda brittiske arkitekten och designern Norman Foster. Den är en hyllning till de konstnärliga delarna av bildesign och knyter an till konstformer som måleri, skulptur, arkitektur, fotografi och film. Utställningen visar ikoniska bilar handplockade från privata samlingar och offentliga institutioner, samt arkitektur och konstverk som är kopplade till hastighet och rörelse.

Umeåstudenternas inslag i utställningen

Lars Welten, Max Troicher, Wanyi Du och David Wolter är namnen på de fyra alumner från Designhögskolan som fått möjligheten att visa upp sina examensprojekt i utställningen. Designhögskolans galleri heter "Speculative Mobility" och visar upp designkoncept som sträcker sig från avancerade bilar till luftburna och marina transportlösningar. Idéerna bakom medverkan från dessa projekt är menade att starta diskussioner och debatter om vilken typ av framtid (och mobilitet) vi vill ha i vårt framtida samhälle.

Ett kvitto på utbildningens kvalitet

Demian Horst, prefekt på Designhögskolan, var på plats i Bilbao för invigningsceremonin.

"Vi är glada över att bli inbjudna att bidra till denna unika utställning på Guggenheimmuseet. Att bli tillfrågad att dela en såhär viktig global scen tillsammans med kollegor från en utvald skara internationella universitet inom arkitektur och design visar tydligt att vi gör något rätt.”

Sidan publicerades