En person som tältar längs med Isälvsleden.

Det går utmärkt att sova i tält om man vill övernatta ute i naturen längs med Isälvsleden. Foto: Amanda Sveed / Visit Umeå

Upptäck Isälvsleden och vandra i inlandsisens spår

Vandra Isälvsleden och upptäck Umeåregionens mäktiga natur. Leden är cirka sex mil lång och sträcker sig mellan Vindeln och Åmsele i Västerbottens län. Längs leden ser du inlandsisens skapelser och upplever aktiva slamvulkaner, rullstensåsar, sanddyner och dödisgravar.

Inlandsisen har gett naturen dess dramatiska form, vilket verkligen gör vandringen till en upplevelse. Isälvsleden är väldigt omväxlande, och rymmer allt från vackra dynlandskap, mäktiga rullstensåsar, myrar och sandhedar till sagobetonad gammeltallskog och stränder.

– Har man inte gått leden har man verkligen missat något, säger Anders Mattsson, en av eldsjälarna bakom leden.

upplev till fots eller med cykel

De senaste åren har leden anpassats för cykling och de sex milen tar cirka fyra till fem timmar med cykel. Vandringen kan anpassas på olika sätt och passar för såväl ung som gammal.

– Vare sig man går eller cyklar kan man ta leden i deletapper. Och självklart kan man gå bara en bit av leden, det finns många möjligheter, säger Anders Mattsson.

Längs leden finns flera vindskydd och även en övernattningsstuga, där först till kvarn-principen gäller. Annars går det utmärkt att sova i tält om man vill övernatta ute i naturen.

Bild över delar av Isälvsleden

Foto: Amanda Sveed / Visit Umeå

Fisk till middag?

– För den som gillar att fiska går det att köpa fiskekort online. Längs leden får man ofta bra med fisk. Kanske man till och med kan fånga sin egen middag? säger Anders Mattsson och tillägger att det finns eldstäder vid varje vindskydd och en grillplats vid övernattningsstugan, som även har en vedspis.

Vid vindskydden, som ligger nära vattendrag, finns det också ved. Veden transporteras dit med skoter, på vattendragets is, så långt in på vårkanten som möjligt.

Bilden visar en del av leden som passeras med båt.

Leden har även en vattenpassage där besökaren måste ro sig över. Det finns två roddbåtar med cykelställ, så att det alltid ska finnas båt på båda sidor. Foto: Amanda Sveed / Visit Umeå

Möjlighet till egna avstickare

Anders tycker att det är inlandsisens framfart och hur den har omformat naturen som är den största fascinationen med Isälvsleden.

– Det går att göra en kilometers avstickare från leden till Lerfallet, där vattnet har bildat ett miniatyrlandskap av aktiva slamvulkaner. De kan bli mellan en halv meter och en meter i diameter och är särskilt aktiva då det regnar. Då puttrar det och fräser ur dem, säger Anders Mattsson.

Han tror att leden kommer vara välbesökt i sommar, precis som förra sommaren.

– Det är en fantastisk led som jag tror att de flesta uppskattar. En enklare vandring med mindre kullar och åsar och en rejäl dos historia med inlandsisens skapelser och stenåldersboplatser.

Mer fakta om Isälvsleden

  • Isälvsleden är en vandringsled mellan Vindeln och Åmsele i Västerbottens län. Leden är cirka 60 kilometer lång och sträcker sig genom ett fantastiskt landskap som skapats av inlandsisen för många tusen år sedan.
  • Längs leden finns flera vindskydd samt en övernattningsstuga. Leden är mycket omväxlande och innefattar även en vattenpassage där man måste ro sig över med båt för att kunna fortsätta vandra.

  • Leden är anpassad för både vandring och mountainbike och är uppdelad i sex etapper.

  • Extra bra för barnfamiljer! Etapp tre går mellan Hällnäs och Hjuksån och är bara tre kilometer lång, med rullstensåsar och en underbar utsikt över Vindelälvens dalgång.

  • Med stugövernattning! Etapp fyra mellan Hjuksån och Valfrid Paulsson-reservatet. Etappen är 16 kilometer lång. Här finns båtöverfarten till Missutjärns övernattningsstuga (ej bokningsbar), flera grillplatser och spännande natur. På etappen kan du också göra en avstickare från leden och vandra till Lerfallet med sitt miniatyrlandskap av lervulkaner.

Guider till Isälvsleden

Vandra Isälvsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cykla Isälvsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades