Students hanging out by a cottage

Studentliv i Umeå

I den lilla storstaden Umeå finns balansen mellan ett intensivt uteliv, högkvalitativa utbildningar och avkopplande natur.

I Umeå möter du de fyra årstiderna på riktigt, men också ett brett utbud — oavsett om din grej är kultur, nöje, träning eller nåt annat. Många har en superhärlig studietid i studentbubblan, men för dig som vill dyka lite djupare finns mycket att upptäcka.

Nära på riktigt

Gångare och cyklister är prio när kommunen planerar hur Umeå ska växa. Nästan allt finns inom gångavstånd, och så ska det fortsätta vara.

Men vem orkar och har tid att gå överallt? Cykeln brukar beskrivas som studentens bästa vän och i en av Sveriges främsta cykelstäder är det är lätt att förstå varför. Kollektivtrafiken går ofta, och drygt nio av tio umeåbor når en busslinje inom femhundra meter från sin bostad.

Titta in i Studentlivet

Nu finns möjligheten att ta en titt rakt in studentlivet via Umeå universites realityserie Hallå campus. Serien följer riktiga studenter och två säsonger finns nu att titta på via universitetets Youtube-kanal.

Saker att göra

Tidigare studenter lyfter gärna fram bredden och kontrasterna. Kvällslivet på campus innehåller ett flertal studentpubar, ofta med en koppling till studentkårer eller studieinriktningar. I Umeå centrum är utbudet av pubar, barer och klubbar brett — med något för dig som vill dansa, men också om du jagar stans bästa musikquiz.

Många lyfter också fram häng i härliga grönområden vid Umeälven, eller promenader runt populära Nydalasjön. Studenter på jakt efter en rejäl träningsanläggning behöver inte leta länge. Precis intill Umeå campus ligger IKSU Sport, en av Europas största träningsanläggningar. Den är en av många träningsanläggningar i en stad som håller sig i form. Umeå har utsetts till Sveriges bästa idrottsstad vid tre tillfällen på fyra år. Om du föredrar idrott från läktaren så finns det många elitklubbar i olika sporter att välja på.

Två unga kvinnor talking to each other, while hiking close to the city.

Nära till människor

I Umeå bor det cirka 130 000 människor och mer än hälften är födda någon annanstans. Många har flyttat hit för studier men stannat av andra anledningar. Umeå har en ung befolkning, satsar mer på kultur än andra platser i landet och toppar mätningar av tillit och livskvalitet. På en plats dit många flyttat finns en vana att välkomna nyinflyttade och i både student- och föreningslivet finns gemenskap.

Umeå har kallats för kulturstaden, den innovativa staden, festivalstaden, sportstaden och björkarnas stad. Bakom alla benämningar hittar vi engagerade människor med idéer om hur saker kan göras lite bättre, smartare eller annorlunda.

Sidan publicerades