Yrkesutbildning med validering

Validering innebär att du får din kompetens och dina kunskaper bedömda. Det gäller för de kunskaper som du har skaffat dig genom studier, i arbetslivet och i vardagen. Validering är en strukturerad bedömning och värdering av dina kunskaper och kompetenser där dina yrkeskunskaper bedöms genom praktiska och/eller teoretiska prov. Efter bedömningen kan du få ett intyg eller betyg efter prövning, som gör att dina kunskaper blir formellt erkända på den svenska arbetsmarknaden. Du kan ha möjlighet att validera hela eller delar av en yrkesutbildning.

På Komvux i Umeå har vi just nu två yrkesutbildningar med validering; inom Mark och anläggning och Vård- och omsorg. Dessa kan du läsa mer om nedan.

För validering inom andra områden finns information här: Validering

Är du intresserad av att validera inom Mark och anläggning kan du göra en ansökan till ”Validering Mark och anläggning” hos oss. Utbildningen riktar sig till de som har erfarenhet av anläggningsbranschen sedan tidigare. T.ex. säsongsanställda som vill validera sina kunskaper och läsa en kortare kompletterande utbildning mot maskinförare.

Valideringsutbildningen syftar till att erkänna individers kunnande inom området, stärka dess ställning på arbetsmarknaden och bidra till kompetensförsörjning inom branschen. Efter genomgången validering och kompletterande utbildning utfärdas ett utbildningsintyg från TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd) med behörighet att köra grävmaskin och hjullastare.

Förkunskaper som behövs för ”Validering Mark och anläggning”:

  • Du bör ha godkända betyg i lägst Svenska/Svenska som andraspråk grund nationell delkurs 3 eller motsvarande kunskaper,
  • B-körkort

samt minst ett av följande alternativ:

  1. Arbetslivserfarenhet inom mark och anläggning, tex gröna ytor, VA-anläggningar, betong eller liknande och har arbetsgivarintyg på det
  2. Tidigare studier inom området men saknar maskinkurserna
  3. Inhämtad erfarenhet och kunnande från närliggande områden

Utbildningstid: 2 december - 28 mars (17 veckor) 900p

Sista ansökningsdag: 3 oktober

Blir du antagen till valideringsutbildningen kommer du att få en länk till ett valideringsverktyg där du påbörjar en fördjupad kartläggning över vad du kan sedan tidigare.

Den första delen av utbildningen består av testning av tidigare kunskaper inom området och prövning i kurser du kan validera. Efter det startar den kompletterande utbildningen mot maskinförare, där du intensivt läser kurserna Grävmaskin 200p och Hjullastare 200p. Är det så att du har vissa kunskaper även där kan studieplanen bli aningen kortare. 

Efter avslutad validering/utbildning ges betyg i dessa kurser:

Anläggning 1 100p ANLANL01

Anläggning 2 200p ANLANL02

Betong 1 100p BETBET01

Betong 2 100p BETBET02 

Grävmaskiner 200p MOBGRV0

Hjullastare 200p MOBHJU0

Är du intresserad av att validera inom vård- och omsorgsutbildningen kan du göra en ansökan till ”Validering Vård- och omsorg” hos oss. På ”Validering Vård- och omsorg” har vi kontinuerlig antagning varje vecka mellan v.33 och v.24 med ett uppehåll över sommaren, men du kan ansöka när som helst under året.

Antas du till valideringen kommer du att få träffa en valideringslärare som du gör en valideringsplan tillsammans med. Efter eventuell validering har du vid behov möjlighet att söka en kompletterande utbildning hos oss för att färdigställa din vård- och omsorgsutbildning, är du antagen till validering innebär inte detta att du automatiskt blir antagen till den kompletterande vård- och omsorgsutbildningen. Den ansökan får du hjälp av skolan att göra.

Förkunskaper som behövs för ”Validering Vård- och omsorg”:

  • Du bör ha godkända betyg i lägst Svenska/Svenska som andraspråk grund nationell delkurs 3 eller motsvarande kunskaper,

samt minst ett av följande alternativ:

  1. Arbetslivserfarenhet inom vård- och omsorg, t.ex. äldreomsorg, personlig assistans, LSS eller liknande område
  2. Tidigare studier inom vård- och omsorg, naturvetenskap eller liknande
  3. Inhämtad erfarenhet från närliggande områden från självstudier, intresseorganisation, vård av anhörig eller liknande

Efter din ansökan kommer du att få en länk på din mejl med en enkät, där du kortfattat får beskriva dina kunskaper, erfarenheter och eventuell tidigare utbildning, samt bifoga eventuella andra relevanta betyg och intyg. Du måste fylla i denna enkät för att kunna antas till valideringen.

Efter du fyllt i denna enkät görs en bedömning på om du är behörig till ”Validering Vård- och omsorg”.

  • Om du bedöms vara behörig kommer du att antas till valideringsutbildningen. Du blir då kontaktad av en valideringslärare för vidare planering och information om utbildningsstart.
  • Om du INTE bedöms vara behörig för validering kommer vi att flytta din ansökan till vår vanliga Vård- och omsorgsutbildning och du har då möjlighet att bli antagen där.
Sidan publicerades