Bibliotekskataloger

Katalogskåp

BURK-sök

Söksystem för BTJ:s bibliografiska databas med uppgifter om drygt 2,2 miljoner titlar, både svenska och utländska, som finns på 200 svenska bibliotek varav de flesta är folkbibliotek. Abonnemangsdatabas. I BURK Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan man också söka bland cirka 50 000 innehållsförteckningar och 14 000 lektörsomdömen.

Libris

Libris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en bibliografisk databas med uppgifter om vilket material som finns på 500 svenska bibliotek. Databasen omfattar för närvarande uppgifter om cirka 10 miljoner titlar, i stort sett all svensk utgivning från och med 1866 men även det mesta av materialet från 1600-talet och fram till 1829 ingår. Större delen av alla utländska titlar med utgivningsår 1968 och senare, som förvärvats av svenska forsknings- eller specialbibliotek, finns med. Utländska titlar utgivna före 1968 redovisas däremot inte heltäckande.

Mångspråkiga lånecentralen

Mångspråkiga lånecentralen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har till uppgift att komplettera Sveriges folkbibliotek med litteratur och dokument på andra språk än svenska, danska, norska, engelska, tyska, franska och de nationella minoritetsspråken.

Det går bra att beställa såväl enstaka lån som depositioner från Mångspråkiga lånecentralens samlingar. Deras sigel i Libris är Mlc. Mångspråkiga lånecentralen hjälper även biblioteken med informations- och referensfrågor och kan till exempel bistå med informations- och databassökningar på språk med andra alfabet än det latinska.

Samernas bibliotek

Biblioteket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tar emot fjärrlånebeställningar och lånar även ut depositioner. Beståndet är registrerat i Libris och biblioteket tar emot beställningar via Libris fjärrlån, sigeln är Sam. GirjeGilkor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är bibliotekets webbkatalog. Samernas bibliotek har även en depåfunktion och tar emot gallrade böcker på samiska, om samer eller samiska förhållanden.

Legimus

Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en katalog över medier anpassade för personer med läsnedsättning. Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, producerar anpassade medier i form av talböcker, punktskrifter, taktila bilderböcker, e-texter och böcker med teckenspråk. Registrerade användare kan ladda ner talböcker från Legimus.

 

Sidan publicerades