Bilden visar Olivia som dricker kaffe ur en termos.

Foto: Fredrik Larsson

”Umeå är den ultimata staden för ett aktivt liv”

För Olivia Fors från Åkersberga var det barndomens somrar och vintrar i Västernorrland som väckte längtan norrut. När det var dags att vidareutbilda sig kände hon att det var dags för en förändring – och det var ingen tvekan om vart hennes inre kompass pekade.

– Jag sökte mig till Umeå dels på grund av släkten, men mestadels för att komma närmare naturen här. Norra Sverige erbjuder det mesta i naturväg, det går inte att hitta på samma sätt i södra Sverige, säger hon.

I Åkersberga, en liten bit utanför Stockholm, bodde Olivia Fors i samma hus och på samma gata under hela uppväxten. Olivia minns en trygg och lugn barndom. Men längtan efter äventyret var hela tiden närvarande.

– Den aktiva livsstilen kommer nog från mina föräldrar – vi har alltid varit en familj som tycker om att hitta på saker. Jag har tappat räkningen på alla aktiviteter jag gått på genom åren.

Äventyrslusten ledde Olivia ut på många och långa vandringar i Roslagens natur tillsammans med sin pappa. På lov och semestrar bar färden i stället norrut till Örnsköldsvik – där Olivia fick smak för de vackra landskapen i norra Sverige. Ingen blev egentligen förvånad när hon så småningom valde att flytta uppåt i landet.

Norrlands mittpunkt

När Olivia bestämde sig för att lämna föräldrahemmet för att studera, då föll valet på en utbildning till Jägmästare på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

Första steget blev att komplettera den samhällsvetenskapliga gymnasieutbildningen med att studera in naturämnena under ett basår av intensivstudier på Umeå Universitet.

Idag känner sig Olivia som en äkta Umeåbo. Och det är uppenbart att hon har hittat vad hon sökte – Oliva berättar att hon ser Umeå som den ultimata staden för den som tycker om att leva ett aktivt liv. När det finns tid över vill hon helst klättra, vandra eller besöka fjällvärlden.

– Jag är ofta på Iksu och klättrar. Om jag känner för att promenera finns det många fina promenadstråk. Det händer då och då att jag åker utanför Umeå för att vandra och njuta av omgivningarna. Till exempel var jag och en grupp med vänner nyligen på en vandring längs med Kungsleden. Det var fantastiskt!

Studentlivet i Umeå

Det var naturen och friluftslivet som lockade Olivia till Umeå – men väl här har hon också upptäckt andra sidor av staden. Utelivet som student till exempel. Med stadens stora utbud och tillgängligheten till aktiviteter förklarar Olivia att hon nästan aldrig har tråkigt i Umeå.

– Vi har ett eget kårhus som heter Skogis och ibland brukar jag stå och servera i studentpuben. Men jag gillar att hänga inne i city också. Nattlivet i Umeå skulle jag säga passar de flesta. Jag och mina vänner tycker speciellt om att gå på de ställen som anordnar musikquiz.

Avslappnad mentalitet

Om Olivia hade valt att plugga i Stockholm i stället är hon övertygad om att hennes liv hade sett helt annorlunda ut. När Olivia bodde i Åkersberga tog det henne en och en halvtimme till klätterhallen – i Umeå tar det tio minuter med cykel.

– Det jag minst saknar är alla jäktade människor som armbågar sig fram i kommunaltrafiken. I Umeå finns en mentalitet som är mer avslappnad och det tycker jag speglar sig i hur invånarna är, säger Olivia innan hon avslutar:

­­– Umeå är den ultimata staden för ett aktivt liv och passar mig och mitt sätt att leva. Det finns faktiskt ingen annanstans jag skulle vilja bo just nu.

Närbild på Olivia

Fakta

Namn: Olivia Fors

Ålder: 24 år

Nuvarande sysselsättning: Student på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

Boende: Lägenhet, Ålidbacken

Uppväxt: Stockholm, Åkersberga

Flyttade till Umeå: 2019, augusti

Fritidsintressen: Promenera runt Nydala eller Grössjön, vandring, löpning, skidåkning och aktiviteter på IKSU

Olivias bästa tips på happenings i Umeå

  • Julmarknaden på Västerbottens museum
  • Zombieloppet
  • Klättertävlingen Novemberdraget på IKSU
  • Musikquiz på bland annat Gröna älgen

Artikeln är en återpublicering, ursprungligen publicerad 2021-12-09.

Sidan publicerades