Konstnärligt campus, Umeå, vy över älven

Umeå klättrar uppåt som arkitekturkommun

Umeå får den bästa placeringen hittills i Årets arkitekturkommun 2022 och tar en åttondeplats, tätt följt av Skellefteå och Sundsvall. Vinnare blev Karlstad som tar hem utmärkelsen för tredje gången.

– Det känns förstås jättekul att Umeå nu tar plats på tio i topp-listan bland Sveriges kommuner. Det är en bekräftelse på att det planeringsarbete som vi genomför i kommunen och inte minst ambitionerna på klimatområdet gör nytta, men också väcker uppmärksamhet runt om i landet, säger Anna Flatholm stadsarkitekt, Umeå kommun.

Utmärkelsen Årets arkitekturkommun, som delas ut av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund, lyfter fram de kommuner som lyckas kombinera goda villkor för att utveckla arkitekturen med att hantera bostadsförsörjningen och ambitioner om att minska klimatpåverkan.

Utmärkelsen bygger på en poängsättning utifrån två olika index. Det första är ett index med enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Det andra är ett index med offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras. Här vägs också in hur högt kommunerna värderar klimatfrågan; om de ställer miljökrav på byggmaterial och är med i föreningen Klimatkommunerna. Det är sjätte året i rad som analysföretaget Evimetrix har tagit fram rapporten på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

I år uppnår Umeå sin bästa placering hittills och hamnar på en åttonde plats, jämfört med plats 24 förra året. Klättringen förklaras bland annat av ett tydligt klimat- och hållbarhetsarbete och att det planerade byggandet ligger mer i linje med långsiktigt flyttnetto. Skellefteå har i år tappat några placeringar, från en tredjeplats till plats nio, men är ändå kvar på topp tio.

– Hur vi bygger våra samhällen och formar framtidens livsmiljöer har stor betydelse för människors vardag. För HSB har arkitekturen varit en självklar fråga sedan starten för snart hundra år sedan. Med den här utmärkelsen vill vi sätta ljuset på de kommuner som ger bäst förutsättningar för att bygga attraktiva samhällen, säger Pernilla Bonde, vd för HSB, i ett pressmeddelande.

De 20 högst placerade arkitekturkommunerna

(sammanvägt indexvärde inom parentes):

  1. Karlstad (81,7)
  2. Landskrona (79,8)
  3. Borås (79,6)
  4. Malmö (78,8)
  5. Örebro (78,7)
  6. Gävle (76,2)
  7. Tyresö (75,6)
  8. Umeå (74,9)
  9. Skellefteå (74,7)
  10. Sundsvall (73,4)
  11. Norrköping (73,0)
  12. Falköping (72,4)
  13. Växjö (72,1)
  14. Uppsala (71,8)
  15. Stockholm (71,8)
  16. Karlskrona (71,5)
  17. Järfälla (70,3)
  18. Västerås (70,0)
  19. Karlshamn (69,5)
  20. Lund (69,2)
Sidan publicerades