Solrososhav på Rådhusesplanaden.

Förskolebarnens 3 000 solrosor förgyller Rådhusesplanaden i sommar.

Hav av barnens solrosor längs Rådhusesplanaden

I sommar kan du besöka ett hav av solrosor på Rådhusesplanaden där de ska växa sig starka som en symbol för barns framtid i ett hållbart Umeå. Förskolan Sandbacken är en av flera som arbetar aktivt med att utforska solrosor. Barnen börjar på våren att plantera frön, tar sedan hand om plantorna, vattnar och ser dem gro och växa.

– Jag har arbetat som förskollärare i mer än 40 år men aldrig tidigare arbetat med solrosor på det här utforskande sättet. Det är ett långsiktigt och processinriktat arbetssätt som börjar på våren och pågår långt in på hösten som möjliggör många delar av utforskande och lärande för barnen. Det bidrar till stor glädje, engagemang och gemenskap, säger Tina Ångström Jonsson på Sandbackens förskola.

Utforskande av solrosor på hösten

På hösten hämtas solrosorna. Då kommer tid för utforskande av dessa långa och ståtliga växter. Hur ser rötterna ut som varit under marken? Vad finns inne i den långa stjälken och i solrosens mitt? Det är ett cirkulärt arbete då barnen samlar frön som blir till fågelmat och att spara till nästa års planteringar.

På Sandbackens förskola finns en utomhusateljé där barnen målar av solrosorna. Med hjälp av förstoringsglas och sina kroppar utforskar barnen dess längd, jämför dem med annat, bryter sönder, samlar frön och upptäcker insekter som gömt sig i blomman. De jobbar tillsammans och använder träpinnar, löv och annat naturmaterial för att gestalta solrosor.

– Hela året samtalar barnen om solrosor, dom får stor kunskap från frö till blomma och återbruk. Ofta förekommer solrosor i bilderböcker och då är samtalen igång igen om vad de upplevt, gjort och lärt sig, säger Tina Ångström Jonsson.  

Sandbackens förskola tillsammans med ett 50-tal andra förskolor planterar ut solrosorna måndag 10 juni. Drygt 3 000 solrosor kommer att pryda Rådhusesplanaden hela sommaren. På förskolor utanför centrum förekommer även planteringar i närmiljön och med samma syfte om hållbarhet.

Sidan publicerades