A young man in a university library

Universitet

Umeå är en dynamisk stad för de nyfikna, progressiva och kunskapstörstande. Umeås två universitet samlar människor från hela landet och många delar av världen.

Det flyttar ungefär sju tusen människor till Umeå varje år, och många gör det för att studera vid ett av Umeås två universitet. I Umeå sätts årets rytm av studentlivet och det är inte så konstigt med ca 32 000 studenter i staden. Många upplever september som en nystart, då börjar nämligen många nya umeåbor trevande röra sig runt i staden. Sedan växlar staden snabbt upp med många arrangemang under vintern, ända fram till terminsavslutet som kulminerar med Brännbollsyran.

Umeå universitet

Umeå universitet är norra Sveriges ledande universitet och ett av de största utbildningsuniversiteten i landet. De erbjuder ett brett och attraktivt utbud av program och kurser, med goda studiemiljöer präglade av öppen och dynamisk kultur. Universitetets forskare bedriver stark forskning inom flera områden, med många forskare som tillhör världseliten. Artificiell intelligens, arktis och kemi tillhör universitetets starka områden. Här upptäcktes gensaxen CRISPR-Cas9 av Emmanuelle Charpentier, som tilldelades Nobelpriset i kemi 2020. Umeå universitet är en inspirerande miljö för omkring 4 000 anställda och drygt 30 000 studenter.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

SLU har tre huvudcampus och utbildning på flera platser i landet. SLU Umeå är universitetets nordligaste utpost och ligger till största delen på universitetscampus i Umeå. Här kan du bland annat läsa till jägmästare och skogsvetare. Den skogliga forskningen i Umeå har en stor spännvidd, från molekylär nivå till landskapsperspektiv.

Umeås två campus

Umeå har två campus, Umeå Campus och Konstnärligt Campus. Vid Umeå Campus ligger merparten av Umeå universitets fem fakulteter samt SLU. Här finns också IKSU, norra Europas största friskvårdsanläggning med allt från klätterväggar till yogastudios.

Vid Konstnärligt campus ligger Designhögskolan, Arkitekthögskolan och Konsthögskolan tillsammans med Bildmuseet. Bildmuseets konstutställningar hyllas av världen ledande konstkritiker. Konstnärligt Campus har kanske Umeås bästa solläge vid älven.

Tidigare studenter lyfter gärna fram Umeås blandning av urban stadsmiljö, frisk natur, bra kvällsliv och utmärkta träningsförutsättningar – allt inom nära cykelavstånd, oavsett campus eller bostadsområde.

Sidan publicerades